Een nieuw seizoen

Inmiddels zijn we al weer 2,5 maand terug in Zambia. Het was interessant om te ervaren hoe de eerste ochtend aan het ontbijt alles direct al weer zo vertrouwd aanvoelt. Het was uiteraard ook super fijn om onze collega’s en vrienden weer te ontmoeten. 

Het kostte wel wat meer tijd om weer een dagelijks ritme te vinden. Yana vraagt uiteraard de nodige aandacht van Alice en Gerard zijn rol binnen OM is veranderd (hierover meer verderop in de nieuwsbrief) waardoor hij meer werkt vanaf de OM base, 10km van waar wij wonen. 

Inmiddels staan de kerstdagen voor de deur. Een periode waar we als Christenen dankbaar naar toe mogen leven. Waarin we mogen vieren en gedenken dat Jezus Christus naar de aarde kwam om ons het echte (eeuwige) leven te geven. Maar ook een periode waarin het contrast tussen de wereld zoals wij die kennen en de realiteit van zoveel mensen hier zo groot is. De realiteit dat december een maand is zoals iedere andere. Kerst niet in het teken staat van een kerstdiner of kado’s, maar net als iedere dag in het teken staat van overleven. Kerst zonder hoop.

We zijn blij en dankbaar dat we juist tijdens Kerst hoop en liefde mogen geven. In verschillende vormen, maar bovenal door de belofte die de komst van Jezus met zich meebrengt: Dat een ieder die in hem gelooft, niet verloren zal gaan, maar het eeuwige leven zal hebben. Zonder armoede, pijn en verdriet!

We willen iedereen heel hartelijk danken voor jullie betrokkenheid en ondersteuning het afgelopen jaar. Of het nu door middel van gebed, financieel, praktisch, of op wat voor manier dan ook is. Het is super bemoedigend voor ons om te weten dat we het niet alleen hoeven te doen. Allemaal heel hartelijk dank!

Gezegende kerstdagen allemaal!

Gerard, Alice, Maji, Faya, Roël en Yana van Asselt


Maji, Faya, Roël en Yana

Het was voor ons best spannend om terug te gaan naar Zambia, met name met het oog op onze kinderen. Vlak voor onze terugkeer naar Nederland verlieten verschillende bevriende gezinnen (veel van de speelkameraadjes van onze kinderen) Zambia definitief, waaronder onze ontzettend fijne buren. Onze kinderen hebben veel behoefte aan sociale contacten, we vroegen ons dus wel af of in deze behoefte voorzien kon worden.

Daarnaast hebben we met Yana een zeer uitdagende eerste paar maand in Nederland gehad. Het was voor ons erg spannend hoe het met haar zou gaan in Zambia. Met name ook gezien de staat van de gezondheidszorg hier.

Gelukkig mogen we ervaren dat God ons ook nu niet los laat en voorziet in onze behoeftes. Het gaat erg goed met alle kinderen.

Maji en Faya zijn weer volop in de homeschooling en pakken dit weer goed op. Ze hebben regelmatig contact met de klas en hebben zelfs online meegedaan met de kerstviering van school. Gelukkig weten ze zich ook samen erg goed te vermaken (tussen de zusterlijke ruzies door). 

Daarnaast gaan de oudste meiden nog altijd met veel plezier naar basketbal onder leiding van coach Paul.

Roël gaat weer 3 dagen in de week naar de pre-school en zoekt vooral veel toenadering tot een leeftijdsgenootje uit de lokale farmers community. Aangezien beide jongens qua temperament en interesses (zand en modder!) gelijkwaardig zijn, weten die zich uren te vermaken samen. Maar ook als hij alleen is weet hij altijd wel iets nieuws te verzinnen om zich bezig te houden

En uiteraard mochten we op 17 november de 5e verjaardag vieren van dit haantje in het kippenhok! 

Sowieso zijn de kinderen over het algemeen erg creatief met zichzelf vermaken. Schilderen (met waterverf) op de zijkant van het huis is natuurlijk veel leuker dan gewoon op een papiertje. En met het regenseizoen is het “blad” zo weer schoon.

Ook met Yana gaat het gelukkig erg goed. Vorige maand hebben we nog eenmaal hier in Zambia haar bloed laten testen en haar waardes waren voor het eerst echt zoals ze zouden moeten zijn. Dit was ook wel de verwachting van de Nederlandse artsen, maar het is fijn dat het ook bevestigd wordt. Inmiddels heeft Alice ook redelijk haar weg gevonden in een koemelk vrij dieet. Dit houdt dan wel in zelf plantaardige boter maken en (amandel)melk kopen die alleen in Lusaka (3 uur rijden) verkrijgbaar is. We zien wel dat Yana haar darmen nog altijd erg gevoelig zijn. Kruidig eten, of bijv. kool of ui resulteert in een erg onrustige baby de volgende dag. Maar met het volgen van het juiste dieet hebben we een erg blij en tevreden meisje.

Yana samen met Lyness, onze hulp in de huishouding

Het kleine meisje wordt ook echt al wel “groot”. Naast dat ze inmiddels al beperkt vast voedsel eet en af en toe flink aan het omrollen is, heeft ze inmiddels ook haar eerste tandje!

Yana met het kleine witte puntje onderin haar mond

December is natuurlijk een feestmaand. Niet alleen vanwege Kerst, maar ook Sinterklaas kwam zelfs in Zambia langs!


Liefde en hoop delen

Het blijft onwerkelijk, Kerst vieren met temperaturen van boven de 30 graden. Zo vonden we ons laatst op een hete donderdagmiddag in een van de “villages” rondom Kabwe om samen met vrienden/OM collega’s en zo’n 60 kinderen het kerstfeest te vieren. We speelden spelletjes, zongen een paar liederen, vertelden uiteraard het kerstverhaal, en mochten de kinderen uiteindelijk allemaal een set kleren mee geven naar huis (mede dankzij een fantastische donatie uit Nederland). Mooi om zo samen op deze manier liefde en hoop te delen in Jezus’ naam. 

Kerstviering

In Kabwe is over het algemeen niets te doen. Er is geen bioscoop of theater en er zijn nauwelijks of nooit evenementen. Als je iets leuks wilt doen, dan moet je het dus zelf organiseren! 

Kerstlunch

Op eerste kerstdag bijvoorbeeld organiseren wijzelf, samen met vrienden van ons een gezamenlijke kerstlunch voor ongeveer 30 personen. Iedereen neemt zelf iets te eten mee, en na het eten zullen we met zijn allen spelletjes doen. Simpel, maar (naar we verwachten) erg leuk. Wel zijn we erg dankbaar dat Corona hier minder een stempel op de feestdagen drukt dan in Nederland

Nativity play

Vorige week werd er door een paar enthousiaste mensen een “nativity play” georganiseerd. Inmiddels is het wel traditie dat dit vlak voor kerst gedaan wordt. Het kerstverhaal wordt verteld door de vertelling van het kerstverhaal, afgewisseld met liederen en kleine toneelstukjes. Ook dit jaar waren met name onze kinderen weer van de partij voor het toneelstuk, zelfs Yana (samen met Alice) had een erg bijzondere rol.


Van Sportslink naar OM Zambia

De eerste 3 jaren was Gerard werkzaam voor Sportslink (een bediening van OM), zowel in Zambia als in een internationale rol. Dit was een mooi seizoen, waarin we God aan het werk hebben gezien door middel van sport. Het was ook een seizoen waarin Gerard’s talenten strategisch denken en dit vervolgens vertalen naar concrete uitvoering erg van pas kwam. We hebben gezien hoe coaches hoop en liefde uit mochten delen en God’s Koninkrijk mogen zien groeien als gevolg van sport. In de loop der tijd kreeg Gerard echter een steeds sterker groeiend verlangen om meer betrokken te zijn bij de werkzaamheden van OM Zambia. Na veel gebed en ook overleg met de veldleider van OM Zambia is Gerard inmiddels begonnen als Operationeel Manager bij OM Zambia en tevens onderdeel van het leiderschapsteam.

OM Zambia bestaat uit ongeveer 220 medewerkers. Het grootste deel hiervan werkt in Kabwe, de overigen zijn verdeeld over een 5-tal “centers” verspreid over het land. Gerard is verantwoordelijk voor de operationele afdelingen zoals personeelszaken, IT, Administratie, Onderhoud van gebouwen en machines en Financial Development (FD). 

FD heeft als doel om inkomen te genereren voor de organisatie om de bedieningen uit te kunnen voeren en het mogelijk te maken om lokale zendelingen uit te zenden naar andere landen in Afrika. Zo verhuren we een 16-tal appartementen in Kabwe (buiten de woningen voor zendelingen op de base) en zijn er diverse initiativen in de centers om geld te genereren, waaronder landbouw en het verwerken van mais tot mealie meal (de grondstof voor oa Nshima, het hoofdvoedsel van de Zambianen).

Een ander belangrijk initiatief dat Gerard momenteel leidt is het installeren van een 80kW solar systeem wat de volledige OM base (inclusief een 15-tal woningen van zendelingen) kan voorzien van elektriciteit. Naast de kostenbesparing op lange termijn maakt dit ons onafhankelijk van het electriciteitsbedrijf die regelmatig geen energie leveren en is het uiteraard een milieuvriendelijke manier van elektriciteitswinning. 

Ontvangst van 64 zonnepalen en bijbehorende apparatuur
De zonnepanelen liggen inmiddels op het dak

De belangrijkste taak zal zijn om alle afdelingen te professionaliseren en de organisatie verder te ontwikkelen zodat OM Zambia beter ingericht is om Zambiaanse zendelingen uit te zenden naar de landen in de Sahel regio.  Een flinke uitdaging, maar een die hij met God’s leiding, met vertrouwen tegemoet ziet!


(Werk)Bezoek Ndola

In Ndola (4 uur rijden vanaf Kabwe) zijn ook een aantal OM’ers werkzaam, waaronder een Nederlands echtpaar.  Aangezien hij zich lokaal bezighoudt met oa financial development waren er diverse zaken voor Gerard en hem om te bespreken. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie in een soort buurtcentrum in de armste wijk van Ndola. Hier staat o.a. de machine om mais te verwerken to mealie meal, worden trainingen gegeven, zijn zaaltjes beschikbaar voor vergaderingen, vind sports ministry plaats en is een voedselprogramma voor kansarme kinderen. De trainingen die gegeven worden zijn altijd een combinatie van vaardigheden (bijv. kleermakerswerk) en zakelijk inzicht om mensen de kans te geven hun eigen inkomen te verdienen.

Het team van Ndola houdt zich verder bezig met het uitreiken naar de Somali gemeenschap (moslims). Ook worden trainingen gegeven aan lokale kerken hoe zij dit werk zelf kunnen doen.

Het was erg bijzonder en mooi om hun werk te zien en hoe, ondanks zeer uitdagende situaties, het werk dat ze doen vrucht mag dragen.


Vooruitblik 2022

Uiteraard weten we niet wat het nieuwe jaar gaat brengen. Wel weten we dat we hier in Zambia weer goed op onze plek zitten en verwachten voorlopig nog wel even te blijven.

Gerard is net begonnen in zijn nieuwe rol en er liggen veel uitdagingen die opgepakt moet worden – de professionalisatie van de organisatie en ook het verder uitbreiden van activiteiten die inkomen genereren voor de organisatie om het werk uit te breiden en Zambianen uit te zenden als zendeling.

Alice zal blijven werken met lichamelijk en geestelijk beperkte kinderen. Onder andere bij Bethesda, maar daarnaast ook bij een vergelijkbare bediening in een andere wijk Ook zal zij trainingen gaan geven met betrekking tot ondervoeding. Daarnaast gaat uiteraard het thuisonderwijs en de zorg voor Yana door.

We merken steeds meer dat het niet alleen gaat om ons “werk”. Het verschil maken mogen we ook doen bijvoorbeeld voor onze tuin”jongen” Mapalo, die nog weinig van tuineren weet, maar die wij een baan mogen aanbieden en mogen trainen nadat zijn opa (onze vorige tuinman) redelijk plotseling overleed en de familie zonder inkomen kwam te zitten.

Gezinsfoto samen met Lyness (links) en Mapalo (rechts)

We mogen ook het verschil maken voor het leeftijdgenootje van Maji die in armoede opgroeid, zonder hoge verwachting voor de toekomst. We (Maji en Faya) mogen haar een fijne dag geven door even met haar te spelen en haar proberen te helpen met de was.

We mogen het verschil maken voor een lokale collega die het financieel heel zwaar heeft en alsnog zijn nichtje opneemt in zijn gezin als zijn broer overlijdt en de moeder het gezin al verlaten had voor een andere man. Door onze financiële ondersteuning kan hij haar naar school sturen. 

We mogen het verschil maken voor onze collega zendelingen en expats hier in Zambia die, net als wij, soms worstelen met de cultuurverschillen, de continue confrontatie met armoede en onnodige overlijdens door gebrek aan kennis of medisch materiaal of medicijnen. We mogen hun een luisterend oor bieden en delen in hun worsteling. Net zoals zij dat doen voor ons en voor ons het verschil maken.

We mogen het verschil maken in het leven van heel veel mensen die op ons pad komen, net zoals zij dat voor ons doen. Net als dat wij dat allemaal kunnen doen voor een ander, ongeacht waar je woont of wat voor werk je doet. Als we er voor kiezen om er voor de ander te zijn, te luisteren, lief te hebben en liefde te delen.  

Algemeen straatbeeld van Kabwe

We kijken uit naar het nieuwe jaar en wat God op ons pad zal brengen. Onze financiële situatie zal wel aandacht vragen; de afgelopen jaren zijn in de loop der tijd diverse supporters gestopt (we zijn dankbaar voor de support die zij gegeven hebben!) en zijn prijzen flink gestegen. Begin dit jaar zijn de elektricteitsprijzen en veel prijzen in de supermarkt met ongeveer 30% gestegen en onlangs is de bezineprijs ook met 25% verhoogd. Door een steeds zwakker wordende kwacha voelden wij dit minder in de portemonnee. Sinds enkele maanden (getriggerd door de verkiezing van een nieuwe president) is de waarde van de kwacha gestegen van ongeveer 27 kwacha/euro naar 19 kwacha/euro. Goed voor de economie omdat importeren van goederen goedkoper is geworden. Voor ons  betekent het echter dat iedere euro support die wij ontvangen geen 27 kwacha meer waard is, maar nog maar 19 kwacha. 

We mogen echter getuigen van God’s goedheid en Zijn voorziening in alles wat we nodig hebben. We hebben altijd rond kunnen komen en Hij heeft ons altijd verbaasd hoe wonderlijk de benodigde financiën zijn binnen gekomen. Hij is de beste werkgever die je maar kunt wensen, daarom mogen we ook met het volste vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet zien!

Strijd en zegen

Er is veel gebeurd de afgelopen paar maanden waar we graag over willen delen. We gaan door een pittige periode, waarin we veel strijd ervaren. Gelukkig mogen we door alles heen ook zien hoeveel zegeningen er ook op ons pad zijn gekomen!

Yana Salomé

op vrijdag 4 juni jl. is onze dochter Yana Salomé is geboren. Haar roepnaam is Yana, wat “God is genadig” betekent. Salomé staat voor “vrede”.

We zijn enorm blij en dankbaar dat ze er is en dat we in Nederland konden zijn voor de geboorte. Verderop in deze nieuwsbrief zullen we dit verder toelichten. Wel zijn er nog wat zorgen rondom haar gezondheid, wat ook invloed heeft op onze verblijfsduur in Nederland.


Verblijf in Nederland

In eerste instantie hadden wij onze terugvlucht naar Zambia gepland op 20 juli jl. Echter vanwege wat zorgen rondom de gezondheid van Yana (gerelateerd aan de kwaliteit van haar bloed) zal zij tot 3 maand na haar geboorte onder controle moeten blijven van een kinderarts. Vanwege de beperkte kennis en middelen in Zambia is het geen optie om deze controles daar te doen.  Met name omdat een controle aanleiding kan geven tot de noodzaak voor een bloedtransfusie. Mocht dit zo zijn, dan willen we zeker in Nederland zijn. De verwachting is dat de kwaliteit van haar bloed 3 maanden na de geboorte voldoende hersteld zal zijn om risico’s (en de noodzaak voor transfusie) uit te sluiten.

Direct na de geboorte heeft Yana enkele dagen o.a. foto therapie ondergaan om schadelijke consequenties van bloedafbraak (oa. hersenbeschadiging) tegen te gaan. Meerdere keren per dag werd bloed afgenomen om de kwaliteit te testen. Gelukkig was de behandeling effectief en heeft ze er niets blijvends aan over gehouden

Daarnaast heeft Yana een ernstige koemelk allergie en zeer gevoelige darmpjes. Dit maakt dat ze (voornamelijk overdag) erg onrustig is, wat extra veel aandacht, energie en tijd kost, wat we uiteraard met veel liefde geven. Dit maakt wel dat we minder tijd en energie hebben om zaken te regelen rondom onze terugkeer naar Zambia. Processen zoals een rijbewijs, paspoort of een BSN nummer aanvragen kost allemaal meer tijd, papierwerk, en is vaak onduidelijk als je niet ingeschreven bent in Nederland. Ook zullen we deze keer extra goed moeten nadenken over wat voor spullen we mee moeten nemen naar Zambia (omdat veel niet verkrijgbaar is, met name rondom een baby), deze dingen kopen en inpakken. Hier kunnen we ons op dit moment nog onvoldoende op richten.

Diverse redenen dus, waardoor we besloten hebben om onze terugvlucht te herplannen naar 7 Oktober. Dit was niet een makkelijk besluit, omdat we graag onze werkzaamheden in Zambia weer voort willen zetten, maar we hebben er wel vrede over dat dit het beste is.
 
We zijn dankbaar dat we ook deze langere periode in het vakantiehuisje kunnen blijven wonen. Daarnaast heeft Gerard momenteel een tijdelijke, part time baan, waar hij ook langer kan blijven werken. Dit is erg fijn omdat het helpt om de extra kosten op te vangen die we momenteel hebben, zeker ook omdat in Zambia kosten rondom huis, auto, etc gewoon doorlopen.


God’s genade

De afgelopen maanden zijn een flinke rollercoaster voor ons geweest. Het voelt alsof we er nog steeds in zitten, maar we hopen en verwachten dat we langzaamaan iets meer rust krijgen, waardoor we ons weer kunnen gaan focussen op ons wonen en werken in Zambia. Het is bijzonder dat we dwars door alle strijd en onzekerheid heen bovenal God’s genade en vrede mogen ervaren. Extra bijzonder is dat dit juist de namen zijn die we onze dochter gegeven hebben. Namen die we al enkele maanden geleden bedacht hebben, zonder te weten wat allemaal zou komen.

Onze vlucht naar Nederland stond in eerste instantie gepland op 2 mei. Op 19 april testte Alice positief op Corona en werd ook meteen flink ziek van dit virus. Bijzonder omdat er op dat moment dagelijks minder dan 30 positieve testen werden geregistreerd. Een week later testte ook Gerard positief. Het leek onmogelijk om 2 weken na een eerste positieve corona test alweer negatief te testen om te kunnen vliegen, maar God’s genade was groot, en Hij voorzag hier in. Ons vertrouwen werd flink op de proef gesteld omdat we onze vlucht een keer met een paar dagen moesten verzetten, we geen speling meer hadden ten aanzien van de zwangerschapsduur in relatie tot uiterste vliegdatum, en de negatieve test resultaten pas op de ochtend van het vertrek doorkwamen.

Eenmaal in Nederland bleek bij controles dat ons toen nog ongeboren kindje, een behoorlijk risico had op ernstige bloedarmoede, met mogelijk hersenschade tot gevolg. Dit risico bestond al in de baarmoeder, maar de gevolgen konden zich ook voordoen direct en tot 3 maanden na de geboorte. Wederom mochten we God’s genade ervaren, want bij de geboorte bleek dat Yana nog geen negatieve gevolgen had ondervonden en door adequaat handelen van artsen, bleven de gevolgen ook direct na de geboorte uit. Yana staat nog altijd onder controle, maar wat haar bloedwaardes betreft gaat het redelijk goed. Ze is er nog niet, maar nog altijd hebben we goede hoop en vertrouwen dat de ernstige gevolgen uitblijven, en dat haar bloed zal herstellen. Ook voor Alice was de geboorte risicovol. Direct na de geboorte moest ze naar de OK voor een ingreep om verder bloedverlies (tot dan toe al 2 liter) te voorkomen. Het is maar de vraag of de zorg die zowel Yana als Alice ontvingen tijdens en direct na de geboorte, in Zambia beschikbaar zou zijn. We zijn God daarom extra dankbaar voor het wonder dat we in Nederland konden komen en Zijn zorg voor Alice en Yana te ervaren.

Een paar dagen na de bevalling kreeg Yana bloed in haar ontlasting. Na diverse controles konden gelukkig de meest ernstige zaken uitgesloten worden en bleek het een flinke koemelk allergie. Vanwege deze heftige reactie werd Yana vrij snel op zeer specialistische, koemelk vrije en licht verteerbare voeding gezet. Onbetaalbaar (niet vergoed) en niet in Zambia te verkrijgen. Gelukkig konden we na 3 weken de borstvoeding weer opbouwen en krijgt Yana nu weer volledig borstvoeding, waarbij Alice zich aan een strikt koemelk eiwit vrij dieet moet houden. Wel zijn Yana haar darmen nog erg gevoelig. Ze huilt heel veel, heeft te vaak dunne ontlasting en groeit niet helemaal zoals zou moeten. We zien wel een lichte verbetering ten opzichte van een aantal weken geleden, maar het blijft spannend of we op deze manier door kunnen gaan, of dat we toch terug moeten op de specialistische flesvoeding. Dit hopen we uiteraard niet, omdat het geven van deze voeding in Zambia geen optie is (grote hoeveelheden meenemen/versturen is niet toegestaan).

Ondanks de zorgen en uitdagingen rondom Yana haar gezondheid, mogen we ons erg gezegend weten in deze periode. We kunnen wonen in een kleine, maar fijne vakantiewoning, waar we ook kunnen blijven zitten tot ons vertrek. Hetzelfde geldt voor Gerard zijn tijdelijke baan. Dankzij een zeer welwillende garagehouder hebben we tijdelijk een ruime auto (7-zitter) aan kunnen schaffen. We zijn omringd door zoveel lieve, hulpvaardige mensen die ons op allerlei manieren geholpen hebben en nog steeds doen. Ook in dit alles mogen we God’s genade en Zijn liefde ervaren.

Vanuit het hele gezin krijgt Yana veel liefde. Maar met name de grootste, en meest zorgzame zus draagt graag haar steentje bij in het zorgen voor haar kleine zusje

De bijbel vertelt ons in Romeinen 8, vers 28 (HTB): Eén ding weten wij: voor wie Hem liefhebben laat God alles meewerken voor hun bestwil, want Hij heeft een plan met hen.

Zelf zien we dit niet altijd, met name als we door periodes van onzekerheid, pijn en verdriet heen gaan – hoe kan dit meewerken voor je bestwil? Zelf kennen we God’s grotere plan niet waardoor dit niet altijd duidelijk wordt en we soms de waaromvragen blijven houden. Het is vaak ook zo vanzelfsprekend om je te focussen op de uitdagingen om je heen. We zijn dankbaar dat we door uitdagingen heen, vooral ook de mooie en goede dingen mogen zien. Dat we zoveel zegeningen mogen ervaren en daar ook van mogen blijven getuigen. Dat we als gezin nog dichter tot elkaar, en tot God mogen groeien. En dat is absoluut in ons eigen bestwil.


Dagelijks leven en hoogtepunten

Tot slot hieronder nog een aantal foto’s uit ons dagelijks leven, en een aantal hoogtepunten die we mee hebben mogen maken.


Samen spelen, en (Donald Duckjes) lezen. Heel veel (Donald Duckjes) lezen…. En natuurlijk de eendjes voeren


Op Zondag 27 Juni mochten we Yana dopen (tijdens een openlucht dienst waarbij we in een trailer van een vrachtwagen stonden)

Vol trots op school vertellen dat er een zusje is geboren en trakteren

Tussendoor nog even zwemdiploma halen

De eerste gezinsfoto met zijn 6-en

Hoera, Faya 8 jaar! Gezellig gevierd met familie door middel van een Hollandse “braai”. En met een aantal vriendinnen naar het belevenissenbos


Verlof!

Na een reis van bijna exact 24 uur zijn we gisteren (maandag 3 augustus) rond 11.30 aangekomen in ons eigen huis in Nunspeet. In totaal zullen we ongeveer 2,5 maand verblijven in Nederland voor deze periode van verlof. Niet iedereen zal bekend zijn met het principe van verlof, en waarom we nu eigenlijk voor langere periode in Nederland zijn. Daarom geven we graag even uitleg!

Klaar voor vertrek in Zambia

Opladen

In de eerste plaats is het wonen en werken in een land als Zambia, in een volledig andere cultuur erg intensief. Dit komt onder andere door de dagelijkse confrontatie met de armoede, het altijd opvallen door je witte huidskleur en andere manieren van communiceren en samenwerken. We zullen ons nooit volledig kunnen identificeren met Zambianen en andersom. Doordat het niet altijd even makkelijk is, af en toe zelfs frustrerend, ontstaat soms een overdreven positief beeld over Nederland. Tijdens de verlofperiode is het goed om je even weer “normaal” te voelen, daardoor op te laden, en ook ons beeld over Nederland bij te stellen naar de realiteit. Vanwege de beperkte gezondheidszorg in Zambia, zullen we ook van de gelegenheid gebruik maken om een aantal medische “check-ups” te laten doen. Denk hierbij aan tandarts, oogarts, etc.

Relaties

Uiteraard is het daarnaast ook fijn om familie en vrienden weer te zien. Velen hebben we bijna 2 jaar niet gezien. Virtueel contact houden is relatief makkelijk, maar echt een relatie onderhouden vereist toch wat meer dan whatsappjes en (video)bellen. Hetzelfde geldt voor de kerkelijke gemeente, en iedereen die ons op diverse manieren ondersteunt. Verlof is een goede periode om terug te koppelen over wat God doet door onze handen in Zambia, samen met gebed, financiën, etc uit Nederland. Wij staan erg open om hierover te vertellen, dus als je ons wilt uitnodigen, stuur dan vooral een berichtje! We komen graag langs in de kerk, op een club of vereniging, of gewoon bij je thuis.

School

De kinderen kijken, naast het weerzien met vriendjes en vriendinnetjes, ook erg uit naar school. Wij vinden het ook belangrijk dat ze het school leven zoals we dat in Nederland kennen niet volledig ontwennen. Het is ook fijn om even na te gaan hoe ze qua niveau aansluiten bij de rest.

Financiën

In ons geval zijn ook de financiën een belangrijke reden om even in Nederland te zijn. Voor ons vertrek in 2018 hebben we de financiën voor 2 jaar geregeld. We zijn dankbaar voor iedereen die ons financieel gesteund heeft en dat velen ons maandelijks blijven steunen. Een groot deel van de financiën kwamen in de eerste periode ook vanuit eenmalige giften of acties. Om ons werk voort te kunnen zetten zullen we dit deel dus ook nu aan moeten vullen.

Na bijna exact 24 uur reizen aangekomen in ons eigen huis in Nederland

2 werelden

We kijken erg uit naar onze verlofperiode. Ons thuis is Nederland, maar ons hart ligt op het moment nog in Zambia. We zullen ons werk en de mensen hier dus zeker missen tijdens ons verlof. We vertrouwen God, dat Hij zal voorzien in alles wat nodig is (oa. Verlenging visum, financiën, woning voor deel Oktober) om een tweede termijn mogelijk te maken!

10,841 Challenge

10,841km. Volgens Google maps is dat de afstand van Nunspeet naar Kabwe, als je te voet gaat. Hoe gaaf zou het zijn om deze enorme afstand in 1 maand (hard) lopend af te leggen? We gaan het doen in september! Met zijn allen! Dus registreer je hieronder, en mobiliseer meteen je vrienden, familie en collega’s om mee te doen!

Waarom?
Inmiddels is onze eerste termijn van 2 jaar in Zambia bijna ten einde. We voelen ons geroepen om nog een termijn te blijven. Om dit financieel ook mogelijk te maken, hebben we extra fondsen nodig. Deze challenge is niet zomaar om veel kilometers af te leggen, maar ook om fondsen te werven voor onze tweede termijn. Hier lees je meer over onze werkzaamheden, die we graag willen voortzetten

Lees meer, en schrijf je in, op onze 10,841 Challenge pagina

Gewoon even een update

We hadden in de planning om vorige week in Nederland aan te komen voor ons verlof! Dit ging helaas niet door, maar we hopen en verwachten dat we over enkele maanden alsnog kunnen komen. We hebben inmiddels rust en vrede over onze situatie en genieten van onze tijd samen.

Het gaat dus goed met ons. Onze werkzaamheden in Zambia staan nog altijd op een laag pitje. Het internationale werk van Gerard kan nog wel doorgaan. Gerard en het team zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van een communicatieplan, om nog beter de mooie dingen die God doet, door sport te kunnen delen. We verwachten dat dit ons gaat helpen om mensen te mobiliseren om mee te helpen, en om fundraising voor onze activiteiten te ondersteunen. Daarnaast zijn we bezig met het verder ontwikkelen van onze leiderschapstraining. Het is onze visie om in het jaar 2027 vermenigvuldiging van discipelen te zien op 500 sportvelden in “minst bereikte” bevolkingsgroepen. Training/toerusting van leiders (met gebed en discipel als speerpunt), mobilisatie van nieuwe medewerkers en financiëel zelfvoorzienend worden, zijn de belangrijkste onderdelen van onze strategie om dit te bereiken. Momenteel staan we op ongeveer 46 sportvelden, onder minst bereikte bevolkingsgroepen. Het doel is uitdagend, maar we weten dat met God niets onmogelijk is.

Sportslink visie voor de toekomst

Vorige week hadden Maji en Faya een weekje vrij, maar verder gaat de homeschooling gewoon door. Inmiddels heeft OM de “lockdown” regels een klein beetje versoepeld, en mogen OM’ers onderling bij elkaar op bezoek. Voor Alice betekent dit ook meteen weer een aanloop van diverse patiënten.

Homeschooling wordt op een hoger niveau gebracht

We zijn dankbaar dat we nog altijd gezond zijn. De zorgen om Zambia blijven. Niet alleen het gezondheidssysteem, maar ook de economie is nog altijd erg fragiel. De president heeft afgelopen week aangekondigd dat de grootste economische crisis ooit verwacht wordt. Voor een land waarbij 2/3e van de bevolking onder de armoedegrens leeft (1,90 dollar per dag), zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Daarom worden ook hier de maatregelen versoepeld. Zorgelijk is dat op dezelfde dag 85 nieuwe Corona gevallen werden gerapporteerd. Dit is meer dan 5x zoveel dan het maximaal aantal nieuwe gevallen per dag tot dan toe. Gisteren, 12 mei, werden zelfs 174 nieuwe gevallen gemeld. Het lijkt er dus op dat het land pas echt aan het begin van de crisis staat.

We hopen en bidden dat zowel de gezondheidszorg als de economie staande zal blijven. Bidden jullie mee?

Spannende en onzekere tijden

Ongeveer 2 maand geleden publiceerden we onze laatste update op onze website. Hierin schreven we over een fantastische vakantie en keken we vooruit over een periode van meerdere jaren. Inmiddels is de wereld (en ook Zambia) flink veranderd. COVID-19 uiteraard, maar hier in Zambia hebben we ook te maken gehad met rellen en voedselschaarste. Daarnaast heeft een groot deel van het land nog altijd te maken met dagelijkse periodes zonder stroom van 10 uur per dag.

Veel dingen die we in de wereld als vanzelfsprekend ervaren, blijken niet zo vanzelfsprekend meer te zijn. Zaken die we denken te kunnen controleren, blijken oncontroleerbaar. Zoals we verder in deze nieuwsbrief beschrijven, hebben ook wij hier direct mee te maken. We mogen echter leven met de zekerheid van een God die liefde is en liefde doet. Er is veel dat wij ook niet begrijpen.Ook wij hebben veel vragen als we al het lijden om ons heen zien. Maar God’s liefde is zeker!

Niemand begreep ruim 2000 jaar geleden in eerste instantie, dat juist het lijden en sterven van Jezus Christus redding zou brengen aan zovelen die in Hem zouden gaan geloven. Maar God wist dit wel, en daarom gebeurde het ook zo. Het lijden en sterven van Jezus bleek echter niet het einde. Hij overwon de dood en 3 dagen later stond Hij op uit het graf.

De wereld lijdt nu ook. Met COVID-19 misschien bij iedereen in de gedachten, maar ook armoede, hongersnood, onderdrukking, oorlog, huiselijk geweld, kindermisbruik, etc zijn helaas nog aan de orde van de dag. God belooft ons een nieuwe aarde, een Koninkrijk van licht, zonder pijn, zonder ziekte, zonder verdriet voor een ieder die in Hem gelooft. Zover is het nu nog niet, maar wij geloven dat we ook nu in deze wereld een verschil kunnen en moeten maken. Wij geloven dat ook de liefde van Jezus besmettelijk is. Deze liefde, in tegenstelling tot COVID-19, geeft geen pijn, dood en verdriet. Deze liefde geeft hoop en vreugde in dit leven, dwars door de gebrokenheid van deze wereld heen. Deze liefde geeft een toekomstperspectief van eeuwig leven. Deze liefde is wat de wereld juist nu nodig heeft!

Laten we met “social distancing” zoveel mogelijk de verspreiding van COVID-19 proberen te beperken. Maar laten we vooral ook door middel van aandacht voor elkaar, onzelfzuchtigheid en door te getuigen van wat Jezus in ons leven doet Zijn liefde juist wel verspreiden! 

ILM Thailand

Het is al weer even geleden, maar van 14-18 Februari was de internationale leiderschapsconferentie (ILM) van OM in Thailand. Gerard was hier aanwezig namens Sportslink. Strategisch leiderschap is een belangrijk onderdeel van iedere organisatie, zo ook van OM. Voor Sportslink vervuld Gerard hier een belangrijke rol in.

Het thema van deze conferentie was ‘Together by the spirit’ (nav Efeziërs 2). Naast aanbidding, bijbelstudie, seminars en veel ontmoetingen met de diverse leiders van OM was deze conferentie toegespitst op 4 principes: (1) Disciple Radically (radicaal discipelschap), (2) Sow Broadly (breed zaaien), (3) Engage deeply (diepe interactie) en (4) Mobilise boldy (mobiliseer zonder angst). Als aanwezigen werden we uitgedaagd en geïnspireerd om deze principes toe te passen in onze bedieningen wereldwijd, maar zeker ook in ons dagelijks leven. Het evangelie brengen en discipelen maken onder hen die nog nooit of nauwelijks van Jezus gehoord hebben is de missie van OM.

Voor Sportslink waren het zeer nuttige dagen. We hebben veel inspiratie op gedaan over hoe we sport wereldwijd nog beter in kunnen zetten ten behoeve van deze missie. Door de diverse contacten met leiders, fundraisers, mobilisers (mensen die anderen mobiliseren om mee te helpen aan deze missie) en trainers wereldwijd hebben we een aantal zaken meteen in gang kunnen zetten. 

Lichtpuntjes

Overal in de wereld, zeker ook hier in Zambia, zien we veel ellende om ons heen. Het is soms heel verleidelijk om hier door ontmoedigd te raken. Dankbaar en blij zij we dan ook voor de verschillende lichtpuntjes die we om ons heen, en in ons werk mogen zien. We willen er graag 2 noemen van de afgelopen periode.

D.

Eind vorig jaar hebben wij jullie verteld over D, een 19-jarige jongen die totaal verlamd is geraakt door een complete dwarslaesie. Hoe bijzonder is het om te kunnen vertellen dat er gewoon vooruitgang te zien is, want menselijkerwijs is dit niet te verklaren. Alle eer aan God, we weten dat er door veel van jullie gebeden is voor D, wat fijn!!

Heel geleidelijk aan begint D. Wat meer functie in zijn beide armen te krijgen. We zijn dankbaar voor elk klein beetje herstel. En bovenal is het prachtig om te zien dat D. Langzaam aan meer praatjes begint te krijgen en een lach op zijn gezicht!

De afgelopen maanden heeft er veel tijd gezeten in het trainen van een aantal verpleegsters in het hospice, zodat zij de fysiotherapeutische handelingen voor een deel kunnen overnemen als Alice niet aanwezig is.

Kans op een toekomst voor kansarme kinderen

Iedere 2 weken op zondag leiden wij, met het hele gezin, de zondagschool van de ‘Jesus is alive ministry’ kerk. Meestal zijn er zo’n 40-70 kinderen uit een van de armste wijken van Kabwe. Voor velen van hen is dit de enige ‘school’ waar ze naar toe kunnen.

Het bieden van een kans op een toekomst aan kansarme kinderen, door middel van educatie is onderdeel van de missie van deze kerk.

Mede dankzij de hulp van supporters hebben we enkele weken geleden veel kinderen (meer dan 80 in totaal!!) schoolspullen kunnen geven. Daarnaast worden in totaal 23 kinderen gesponsord, zodat ze naar school kunnen, wat anders voor hen niet mogelijk zou zijn geweest

COVID-19 en Zambia

Hoe gaat het nu in Zambia?

Dit is een vraag die we de afgelopen weken vaak gehoord hebben. Net als in de rest van de wereld begint ook hier corona zijn intrede te doen. Inmiddels (8 april) zijn er 39 bevestigde gevallen en aan de hand hiervan zijn er bepaalde maatregelen genomen. Social distancing word aanbevolen. De scholen zijn gesloten, samenkomsten met meer dan 50 personen zijn verboden, kerkdiensten zijn beperkt tot 1 uursdiensten, restaurants mogen alleen maar afhaaldiensten leveren, barren zijn gesloten. En het belang van frequent handen wassen word ook hier uitgelegd.

We houden ons hart vast, of dit wel gaat lukken om hiermee corona zoveel mogelijk weg te houden. Want lukt social distancing wel, als je elke dag afhankelijk bent van wat je verdiend, of je dus wel geld hebt om eten te kopen of met honger naar bed moet.

We houden ons hart vast, voor die vele mensen die in de grote, overbevolkte sloppenwijken van Kabwe wonen. Die toch al geen toegang hebben tot schoon water in hun huis.
We houden ons hart vast, voor de vele kwetsbare, maar net zulke waardevolle mensen hier met HIV/aids, tuberculose, ondervoeding en diabetes. En de toch al slechte gezondheidszorg.

En ja, we zitten hier vast, we weten dat wat er ook gaat gebeuren, we nagenoeg geen mogelijkheid hebben om naar Nederland te reizen. Maar voor alsnog voelen we ons hier veilig, aangezien we ons enigszins kunnen opsluiten door veel gebruik te maken van onze tuin (voor groente en fruit), boodschappen en contact te minimaliseren. En vaak onze handen kunnen wassen.

Maar bovenal houden we dus ons hart vast voor de locals, die naast corona al zoveel te verduren hebben.

Een ander groot zorgenpunt is namelijk de economie van Zambia. In het afgelopen jaar zijn prijzen voor boodschappen, electriciteit, benzine, en dergelijke al met 20-30% gestegen. Daarnaast is de Kwacha (Zambiaanse munt) het afgelopen jaar met ruim 40% in waarde gedaald (van 14 kwacha/euro vorig jaar april naar 20 kwacha/euro nu). Met name de afgelopen maand was de waarde daling enorm. Omdat er veel geïmporteerd wordt, is de verwachting dat prijzen verder zullen stijgen. Voor ons vervelend, maar voor veel mensen van de lokale bevolking kan dit dramatische gevolgen hebben.

Bidden jullie mee, juist voor hen?

Onze persoonlijke situatie

Inmiddels heeft OM Zambia vanaf 31 maart een “lockdown” ingesteld voor alle OM’ers die werkzaam zijn in Zambia. Dit houdt in dat ook wij geacht worden om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden en alleen het huis te verlaten voor het hoogst noodzakelijke. Eigenlijk alle werkzaamheden zijn tijdelijk stopgezet en de OM basis is afgesloten voor iedereen, met uitzondering van bewoners. Tevens worden OM’ers die normaal ergens anders wonen, maar een risicogroep vormen ten aanzien van COVID-19 op de basis gehuisvest.

Wij zijn gezegend met de situatie dat we in een compound wonen samen met een aantal andere gezinnen. We hebben onderling afgesproken dat we als compound “in quarantaine” gaan. Dit houdt in dat we elkaar gewoon kunnen zien en de kinderen met elkaar kunnen spelen, terwijl we het contact met anderen vermijden.

Dankbaar zijn we dat ook de juf van de pre-school in ons compound woont en Roël dus alsnog naar de “kleine pre-school” (zoals hij het zelf noemt) kan. Daarnaast geeft zij Maji en Faya Engelse les wat dus ook gewoon door kan gaan. Uiteraard blijft ook de normale homeschooling, met juf “Mama” gewoon door gaan.

Ook onze werkzaamheden staan op een lager pitje omdat we nergens heen kunnen. Het internationale werk van Gerard kan wel doorgang vinden, maar ook daar is het door de hele situatie in de wereld een stuk rustiger. OM Zambia heeft een crisis team aangesteld om alles rondom COVID-19 te behandelen. Alice adviseert dit team vanuit medisch oogpunt.

Door de ingestelde lockdown van OM hebben we ook onze werkers naar huis moeten sturen. Dit betekend dus meer werk in- en rondom het huis (en wederom het besef dat alles hier meer tijd kost dan we in NL gewend zijn…). Daarnaast proberen we ook deze tijd van relatieve rust te genieten van onze tijd met elkaar en met God.

Verlof

Onze planning is om van 7 mei t/m 22 juli in Nederland te zijn. Tickets hebben we enkele maanden geleden al geboekt. Op het moment zijn er echter zeer beperkt vluchten vanuit Zambia omdat nagenoeg alle luchtvaartmaatschappijen hun vluchten hebben opgeschort tot nader orde. 

Het belangrijkste van ons verlof is om familie, vrienden en bekenden te ontmoeten, de kinderen de kans geven om weer even op school te zijn en fondsen te werven voor onze komende periode. Als de huidige maatregelen in Nederland verlengd worden tot in onze verlofperiode is dit nagenoeg onmogelijk. 

We houden er dus rekening mee dat ons verlof wordt uitgesteld. Zodra we nieuws hebben laten we dit uiteraard weten.

Regenseizoen

Het is de afgelopen anderhalve week volop aan het regenen in Zambia. En hier zijn we enorm blij mee. Een stuk later dan andere jaren. Normaal gesproken valt er in December de meeste regen. Helaas is er afgelopen December nauwelijks regen gevallen. Januari in vergelijking met het gemiddelde ook veel minder, maar Februari is tot nu toe heel erg nat en de dammen beginnen zich weer te vullen met water. Wat echt een verhoring van vele gebeden is! Om de loadshedding te stoppen moet er nog heel veel vallen, maar we bidden en hopen dat dit gaat gebeuren de rest van deze en de volgende 2 maanden.

Het regenseizoen is helaas ook het seizoen waarin de meeste criminaliteit voorkomt. Vanwege de harde regens op de golfplaten daken is er vaak minder te horen dat er inbrekers bezig zijn. Dit jaar vanwege het gebrek aan stroom en dus licht, is er ook minder visuele controle. Dit maakt dat inbrekers dit als een goed seizoen zien. De afgelopen maand is er een andere vorm van criminaliteit bijgekomen. Er vinden, verspreid door het land aanvallen op huizen en scholen plaats door middel van gas. Mensen worden buiten bewustzijn gebracht door gas in hun huis te spuiten en vervolgens kunnen de criminelen hun gang gaan. Deze aanvallen vinden helaas ook hier in Kabwe plaats. Dit maakt het een spannende tijd om hier te wonen, zeker als je toch al kwetsbaarder bent vanwege onze opvallende huidskleur, wat vaak geassocieerd word met ‘rijk’ Niet alleen voor ons overigens een spannende periode, maar ook voor de locals, waarvan de huizen soms een stuk minder beveiligd zijn. Samen met het feit dat er ook verspreid over het land rituele moorden plaatsvinden en de zware economie in Zambia op dit moment, is aanleiding voor spanningen en opstootjes/rellen.

Dat het regenseizoen ook voor ons persoonlijk ook direct zowel een zegen als een minder leuke kant heeft, word o.a. duidelijk in de vele insecten die ons huis lijken over te nemen.De kakkerlakken lijken soms in troepen tegelijk ons huis te invaseren. We zijn er ook achter waarom meelwormen, MEELwormen heten, deze waren stiekem in onze 25kilo zak gekropen en zich heerlijk aan het tegoed doen aan ons kostbare witte goed. Uiteraard is het regenseizoen ook het seizoen van de (malaria) muggen, maar dit is ons gelukkig tot op heden bespaard gebleven.

Wat ons niet bespaard is gebleven, is het vele vocht in huis, met als gevolg overal schimmel op de muren. Tijdens onze vakantie is er zodoende, door het minder ventileren ook schimmel in ons matras gekomen. Een luchtbed biedt voor nu oplossing, maar helaas zal er toch een ander matras moeten komen.Ook de termieten hebben zich een ingang gevonden in ons huis en bouwen overal waar ze de kans krijgen gauw een tunneltje, totdat wij hun en hun kunstwerken weer vernielen/vernietigen. 

Waarschijnlijk is de droger het droogste plekje van ons huis, zoals ook de muizen ontdekt hadden, want die waren daar ingetrokken.En vaak komen dingen tegelijk, waardoor ook onze broodbakmachine heeft besloten ermee op te houden.

Al met al zorgt het regenseizoen dus voor een variatie aan ongemak, maar gelukkig kunnen we (lees de kinderen) ook wel erg genieten van alle ritjes op de fiets door de modder. Hoe dieper de plas, hoe mooier natuurlijk. En genieten we erg van al het moois (en lekkers) wat door alle regens volop groeit en bloeit. 

Update Februari 2020

Onze toekomst

Zoals de meeste van jullie weten, zijn wij in Oktober 2018 uitgezonden naar Zambia voor een periode van in eerste instantie 2 jaar. We zijn hier inmiddels dus ongeveer 1,5 jaar. We hebben de laatste tijd veel nagedacht en gebeden over onze toekomst na deze eerste periode. Dit heeft geresulteerd in de intentie om ons verblijf in Zambia te verlengen met nogmaals 2 jaar, tenminste tot aan de zomervakantie van 2022.

Na een periode van bezinning en gebed geloven wij dat God ons nog niet terug roept naar Nederland.  Momenteel is er binnen OM in Afrika veel focus is op het brengen van het evangelie en het maken van discipelen in de SAHEL regio (landen aan de zuidkant van de Sahara). We ervaren allebei dat onze gaven en talenten hier een belangrijke bijdrage aan kan leveren, door middel van training en opleiding, strategische planning en coördinatie van activiteiten.We verwachten dat onze rol hier de komende periode zelfs in zal groeien.

Daarnaast is er nog veel te doen in onze lokale bedieningen in Kabwe (hospice, school voor kansarme kinderen, zondagschool bij een lokale kerk en prison ministry).

Bezoek

We kijken terug op een aantal fijne weken! Rond de kerst hadden we enkele weken vrienden uit Nederland over de vloer. Het was erg fijn en bijzonder om ons dagelijks leven en ons werk met hun te delen.

Sportslink conferentie in Tanzania

Gerard is begin Januari een week in Tanzania geweest, voor een conferentie met sportleiders van het Afrikaanse continent. De conferentie was door hemzelf en Chris (International Director OM Sportslink) georganiseerd, er waren 17 deelnemers uit Burundi, Chad, Ghana, Marokko, Tanzania, Zambia, Zanzibar en Zuid Sudan.

Deelnemers kwamen zowel van binnen als buiten OM. Het doel van deze conferentie was om de visie en strategie die we als leiderschapsteam vorig jaar in Mosbach hebben vastgesteld verder toe te spitsen op het Afrikaanse continent en te starten met implementatie. Discipelen van Jezus, die zich volledig inzetten om nieuwe discipelen te maken, dat is de kern van onze visie. Sportevenementen worden georganiseerd om mensen kennis te laten maken met Jezus. Door middel van training, coaching en mentorschap (zowel op het sportveld als daar buiten) worden mensen die zich bekeerd hebben ondersteund om daadwerkelijke discipelen van Jezus te worden.

Later dit jaar zullen we vergelijkbare conferenties organiseren voor oa Europa en West- en Centraal Azie.

Meer informatie over deze conferentie is te vinden in dit artikel

Vakantie Namibië

De tweede helft van Januari hadden we vakantie en hebben we een fantastisch mooie rondreis gemaakt door met name Namibië. Het was heerlijk om even met ons gezin weg te zijn, zeker in zo’n mooi en bijzonder land als Namibië.

Dar es Salaam

Afgelopen week was Gerard in Dar es Salaam, Tanzania, voor een conferentie met sportleiders van het Afrikaanse continent. De conferentie was door Gerard en Chris georganiseerd, er waren 17 deelnemers uit Burundi, Chad, Ghana, Marokko, Tanzania, Zambia, Zanzibar en Zuid Sudan. Deelnemers kwamen zowel van binnen als buiten OM.

Het doel van deze conferentie was om de visie en strategie die we als leiderschapsteam vorig jaar in Mosbach hebben vastgesteld verder toe te spitsen op het Afrikaanse continent en te starten met implementatie. Later dit jaar zullen we vergelijkbare conferenties organiseren voor oa Europa en West- en Centraal Azie.

De visie van Sportslink internationaal is dat we in 2025 willen werken op 500 sportvelden onder de minst bereikten. Dit zijn mensen die niet of nauwelijks van Jezus gehoord hebben en geen toegang hebben tot een kerk die hun over Hem kunnen vertellen. Wij mogen leven vanuit de rijke belofte dat wie in Jezus gelooft niet verloren zal gaan, maar eeuwig leven zal hebben. Hoe triest is het, dat er nog altijd ongeveer 3 miljard mensen op aarde zijn die dit niet kunnen geloven omdat ze geen toegang hebben tot deze blijde boodschap! Dit is de drijfveer voor onze sportleiders in Afrika, en wereldwijd.

De verhalen die de deelnemers delen over hun leven en bediening zijn indrukwekkend. Sommigen zijn hun leven niet zeker in het land waar ze wonen. Anderen hebben nauwelijks middelen om hun gezin te onderhouden. Een aantal van de deelnemers werken in zogeheten “Creative Access Nations”, landen waar het verboden is om over Christus te praten (en staan dus ook niet op de foto’s bij dit bericht). Maar boven dit alles uit zijn ze dankbaar voor wat God in hun leven doet en hoe mensen tot geloof komen op het sportveld of daarbuiten, dat ze een destructieve levensstijl opgeven en een voorbeeld worden in de gemeenschap.

Tijdens de conferentie hebben we veel gesproken over onze visie en gezamenlijk onderzocht hoe we dit voor Afrika kunnen toepassen. Onze focus ligt op de SAHEL regio, dit is een gebied net onder de Sahara en omvat ongeveer 9 landen. Christendom is vaak minder dan 3% aanwezig in deze landen en het overgrote deel van de bevolking is Moslim. Toegang krijgen tot deze landen is vaak een groot probleem, daarom is het belangrijk om te zorgen voor voldoende kwalificaties van de mensen, bijv. Internationaal erkende coaching licenties.

Discipelschap multiplicatie

Een van de belangrijkste aandachtspunten van onze sport beweging is multiplicatie van discipelen. Jezus’ opdracht aan zijn discipelen in Matt 28:19 is niet alleen om anderen te vertellen over Hem, maar om alles wat Hij verteld heeft “in acht te nemen”, oftewel gehoorzamen of navolgen. In Hem gaan geloven en bekeerd worden is de eerste stap. Zijn voorbeeld navolgen en toepassen in je leven is wat Hij van ons verlangt. Dit kun je alleen doen als je het juiste voorbeeld hebt. Zoals de discipelen van Jezus het ultieme voorbeeld hadden. Paulus schrijft aan Timotheus in 2 Tim 2:2 “En wat u van mij gehoord hebt” …”vertrouw dat toe aan anderen” … “die bekwaam zijn om ook anderen te onderwijzen”. We worden gevraagd om discipelen te zijn van Jezus en een voorbeeld voor anderen, die op hun beurt ook weer een voorbeeld kunnen zijn voor anderen. Als we investeren in levens van een paar mensen, die dat op hun beurt ook bij anderen doen, dan zal het Koninkrijk van God exponentieel uitbreiden! In Afrika is dit principe onderdeel van het DNA van onze sportleiders en we zijn dankbaar voor de groei die we daarin mogen zien.

Naast het formele programma hebben we uiteraard ook gezamenlijk gesport, samen push-ups gedaan als er weer eens iemand te laat is en samen God aanbeden – African style uiteraard!

D., 19 jaar

Het afgelopen jaar hebben we behoorlijk wat situaties meegemaakt die enorm schrijnend zijn. En waar we graag zoveel meer zouden willen kunnen doen, maar er zulke beperkte mogelijkheden zijn.

Zoals de situatie van de jongen die Alice voor haar werk in het hospice tegenkwam.

D, is 19 jaar. Al een aantal jaar moet hij voor zichzelf zorgen om te (over)leven. Zijn vader zit in de gevangenis vanwege het misbruiken van D zijn zusje. Moeder is opnieuw getrouwd, maar helaas wil stiefvader niet dat moeder nog contact heeft met de kinderen uit haar vorig huwelijk.

Helaas heeft D vanwege de gezinssituatie waar hij uit komt, niet verder naar school kunnen gaan dan groep 3. Lezen en schrijven kan hij dan ook eigenlijk niet. Een baan zoeken om geld te verdienen is dan ook erg moeilijk. Zodoende is D begonnen als boer, om toch in zijn eten te kunnen voorzien.
Een zelfstandige jongen dus, die door hard te werken, toch voor zichzelf heeft leren zorgen.

Tot de dag van een paar maand geleden, waar hij helaas van de ossenkar is gevallen. Hierbij is hij zo ongelukkig terecht gekomen dat hij zijn nek heeft gebroken. D is vanaf zijn nek verlamd geworden. En buiten zijn hoofd gedeeltelijk bewegen, praten, ademen en eten en drinken,(waar hij bij het laatste bediend moet worden) kan D niks meer. 

Een opname in het ziekenhuis volgt. Na een aantal maand in het ziekenhuis word er besloten dat er niks meer gedaan kan worden voor D.

Zodoende komt D bij het hospice terecht met een verwijzing waarop staat: via hospice naar huis toe.

Naar huis toe….. hoe dan….een tillift, aangepaste rolstoel met de mond bestuurbaar, een spraakcomputer en al die andere hulpmiddelen, hebben we hier in Zambia immers helaas niet. 

De vooruitzichten zijn vanwege de beperkte mogelijkheden hier zo verschillend vergeleken met in het westen. 

Wat kunnen we dan nog betekenen voor D?

We kunnen het hem zo comfortabel mogelijk maken, doorligplekken proberen zoveel mogelijk te voorkomen, zijn gewrichten doorbewegen om vergroeiingen te voorkomen. De zusters hierin instrueren, voor een zo goed mogelijk effect. Daarnaast zijn hulpademhalingsspieren zo goed mogelijk getraind houden. Zodat, als er een infectie komt, wat namelijk onvermijdelijk is, hij hier niet te benauwd door word. 

Naar huis hier op aarde zal D waarschijnlijk niet meer gaan. Wel mogen we D vertellen en met hem delen over de echte Vader, dat Hij van D houd en ook nu, in zijn situatie er voor hem wil zijn en is. Wat echte liefde is, zoals Jezus ons heeft laten zien.

Ja, de mogelijkheden zijn zo enorm beperkt en dat blijft ontzettend moeilijk en oneerlijk om dat verschil te zien. Maar misschien is het belangrijkste wat we kunnen doen bidden, dat D toch naar huis mag, naar het Vaderhuis, waar er geen ziekte, pijn en verdriet meer zal zijn.