Strijd en zegen

Er is veel gebeurd de afgelopen paar maanden waar we graag over willen delen. We gaan door een pittige periode, waarin we veel strijd ervaren. Gelukkig mogen we door alles heen ook zien hoeveel zegeningen er ook op ons pad zijn gekomen!

Yana Salomé

op vrijdag 4 juni jl. is onze dochter Yana Salomé is geboren. Haar roepnaam is Yana, wat “God is genadig” betekent. Salomé staat voor “vrede”.

We zijn enorm blij en dankbaar dat ze er is en dat we in Nederland konden zijn voor de geboorte. Verderop in deze nieuwsbrief zullen we dit verder toelichten. Wel zijn er nog wat zorgen rondom haar gezondheid, wat ook invloed heeft op onze verblijfsduur in Nederland.


Verblijf in Nederland

In eerste instantie hadden wij onze terugvlucht naar Zambia gepland op 20 juli jl. Echter vanwege wat zorgen rondom de gezondheid van Yana (gerelateerd aan de kwaliteit van haar bloed) zal zij tot 3 maand na haar geboorte onder controle moeten blijven van een kinderarts. Vanwege de beperkte kennis en middelen in Zambia is het geen optie om deze controles daar te doen.  Met name omdat een controle aanleiding kan geven tot de noodzaak voor een bloedtransfusie. Mocht dit zo zijn, dan willen we zeker in Nederland zijn. De verwachting is dat de kwaliteit van haar bloed 3 maanden na de geboorte voldoende hersteld zal zijn om risico’s (en de noodzaak voor transfusie) uit te sluiten.

Direct na de geboorte heeft Yana enkele dagen o.a. foto therapie ondergaan om schadelijke consequenties van bloedafbraak (oa. hersenbeschadiging) tegen te gaan. Meerdere keren per dag werd bloed afgenomen om de kwaliteit te testen. Gelukkig was de behandeling effectief en heeft ze er niets blijvends aan over gehouden

Daarnaast heeft Yana een ernstige koemelk allergie en zeer gevoelige darmpjes. Dit maakt dat ze (voornamelijk overdag) erg onrustig is, wat extra veel aandacht, energie en tijd kost, wat we uiteraard met veel liefde geven. Dit maakt wel dat we minder tijd en energie hebben om zaken te regelen rondom onze terugkeer naar Zambia. Processen zoals een rijbewijs, paspoort of een BSN nummer aanvragen kost allemaal meer tijd, papierwerk, en is vaak onduidelijk als je niet ingeschreven bent in Nederland. Ook zullen we deze keer extra goed moeten nadenken over wat voor spullen we mee moeten nemen naar Zambia (omdat veel niet verkrijgbaar is, met name rondom een baby), deze dingen kopen en inpakken. Hier kunnen we ons op dit moment nog onvoldoende op richten.

Diverse redenen dus, waardoor we besloten hebben om onze terugvlucht te herplannen naar 7 Oktober. Dit was niet een makkelijk besluit, omdat we graag onze werkzaamheden in Zambia weer voort willen zetten, maar we hebben er wel vrede over dat dit het beste is.
 
We zijn dankbaar dat we ook deze langere periode in het vakantiehuisje kunnen blijven wonen. Daarnaast heeft Gerard momenteel een tijdelijke, part time baan, waar hij ook langer kan blijven werken. Dit is erg fijn omdat het helpt om de extra kosten op te vangen die we momenteel hebben, zeker ook omdat in Zambia kosten rondom huis, auto, etc gewoon doorlopen.


God’s genade

De afgelopen maanden zijn een flinke rollercoaster voor ons geweest. Het voelt alsof we er nog steeds in zitten, maar we hopen en verwachten dat we langzaamaan iets meer rust krijgen, waardoor we ons weer kunnen gaan focussen op ons wonen en werken in Zambia. Het is bijzonder dat we dwars door alle strijd en onzekerheid heen bovenal God’s genade en vrede mogen ervaren. Extra bijzonder is dat dit juist de namen zijn die we onze dochter gegeven hebben. Namen die we al enkele maanden geleden bedacht hebben, zonder te weten wat allemaal zou komen.

Onze vlucht naar Nederland stond in eerste instantie gepland op 2 mei. Op 19 april testte Alice positief op Corona en werd ook meteen flink ziek van dit virus. Bijzonder omdat er op dat moment dagelijks minder dan 30 positieve testen werden geregistreerd. Een week later testte ook Gerard positief. Het leek onmogelijk om 2 weken na een eerste positieve corona test alweer negatief te testen om te kunnen vliegen, maar God’s genade was groot, en Hij voorzag hier in. Ons vertrouwen werd flink op de proef gesteld omdat we onze vlucht een keer met een paar dagen moesten verzetten, we geen speling meer hadden ten aanzien van de zwangerschapsduur in relatie tot uiterste vliegdatum, en de negatieve test resultaten pas op de ochtend van het vertrek doorkwamen.

Eenmaal in Nederland bleek bij controles dat ons toen nog ongeboren kindje, een behoorlijk risico had op ernstige bloedarmoede, met mogelijk hersenschade tot gevolg. Dit risico bestond al in de baarmoeder, maar de gevolgen konden zich ook voordoen direct en tot 3 maanden na de geboorte. Wederom mochten we God’s genade ervaren, want bij de geboorte bleek dat Yana nog geen negatieve gevolgen had ondervonden en door adequaat handelen van artsen, bleven de gevolgen ook direct na de geboorte uit. Yana staat nog altijd onder controle, maar wat haar bloedwaardes betreft gaat het redelijk goed. Ze is er nog niet, maar nog altijd hebben we goede hoop en vertrouwen dat de ernstige gevolgen uitblijven, en dat haar bloed zal herstellen. Ook voor Alice was de geboorte risicovol. Direct na de geboorte moest ze naar de OK voor een ingreep om verder bloedverlies (tot dan toe al 2 liter) te voorkomen. Het is maar de vraag of de zorg die zowel Yana als Alice ontvingen tijdens en direct na de geboorte, in Zambia beschikbaar zou zijn. We zijn God daarom extra dankbaar voor het wonder dat we in Nederland konden komen en Zijn zorg voor Alice en Yana te ervaren.

Een paar dagen na de bevalling kreeg Yana bloed in haar ontlasting. Na diverse controles konden gelukkig de meest ernstige zaken uitgesloten worden en bleek het een flinke koemelk allergie. Vanwege deze heftige reactie werd Yana vrij snel op zeer specialistische, koemelk vrije en licht verteerbare voeding gezet. Onbetaalbaar (niet vergoed) en niet in Zambia te verkrijgen. Gelukkig konden we na 3 weken de borstvoeding weer opbouwen en krijgt Yana nu weer volledig borstvoeding, waarbij Alice zich aan een strikt koemelk eiwit vrij dieet moet houden. Wel zijn Yana haar darmen nog erg gevoelig. Ze huilt heel veel, heeft te vaak dunne ontlasting en groeit niet helemaal zoals zou moeten. We zien wel een lichte verbetering ten opzichte van een aantal weken geleden, maar het blijft spannend of we op deze manier door kunnen gaan, of dat we toch terug moeten op de specialistische flesvoeding. Dit hopen we uiteraard niet, omdat het geven van deze voeding in Zambia geen optie is (grote hoeveelheden meenemen/versturen is niet toegestaan).

Ondanks de zorgen en uitdagingen rondom Yana haar gezondheid, mogen we ons erg gezegend weten in deze periode. We kunnen wonen in een kleine, maar fijne vakantiewoning, waar we ook kunnen blijven zitten tot ons vertrek. Hetzelfde geldt voor Gerard zijn tijdelijke baan. Dankzij een zeer welwillende garagehouder hebben we tijdelijk een ruime auto (7-zitter) aan kunnen schaffen. We zijn omringd door zoveel lieve, hulpvaardige mensen die ons op allerlei manieren geholpen hebben en nog steeds doen. Ook in dit alles mogen we God’s genade en Zijn liefde ervaren.

Vanuit het hele gezin krijgt Yana veel liefde. Maar met name de grootste, en meest zorgzame zus draagt graag haar steentje bij in het zorgen voor haar kleine zusje

De bijbel vertelt ons in Romeinen 8, vers 28 (HTB): Eén ding weten wij: voor wie Hem liefhebben laat God alles meewerken voor hun bestwil, want Hij heeft een plan met hen.

Zelf zien we dit niet altijd, met name als we door periodes van onzekerheid, pijn en verdriet heen gaan – hoe kan dit meewerken voor je bestwil? Zelf kennen we God’s grotere plan niet waardoor dit niet altijd duidelijk wordt en we soms de waaromvragen blijven houden. Het is vaak ook zo vanzelfsprekend om je te focussen op de uitdagingen om je heen. We zijn dankbaar dat we door uitdagingen heen, vooral ook de mooie en goede dingen mogen zien. Dat we zoveel zegeningen mogen ervaren en daar ook van mogen blijven getuigen. Dat we als gezin nog dichter tot elkaar, en tot God mogen groeien. En dat is absoluut in ons eigen bestwil.


Dagelijks leven en hoogtepunten

Tot slot hieronder nog een aantal foto’s uit ons dagelijks leven, en een aantal hoogtepunten die we mee hebben mogen maken.


Samen spelen, en (Donald Duckjes) lezen. Heel veel (Donald Duckjes) lezen…. En natuurlijk de eendjes voeren


Op Zondag 27 Juni mochten we Yana dopen (tijdens een openlucht dienst waarbij we in een trailer van een vrachtwagen stonden)

Vol trots op school vertellen dat er een zusje is geboren en trakteren

Tussendoor nog even zwemdiploma halen

De eerste gezinsfoto met zijn 6-en

Hoera, Faya 8 jaar! Gezellig gevierd met familie door middel van een Hollandse “braai”. En met een aantal vriendinnen naar het belevenissenbos


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *