Eindelijk weer een update!

Inmiddels zijn we alweer heel wat maanden verder sinds onze laatste update. Een periode die omgevlogen is en we veel meegemaakt hebben. Van een lekke band naast een luipaard, Gerard zijn rol wisseling binnen OM en spoedtripjes naar het ziekenhuis met patiënten, etc.
 
Aangezien er inmiddels al zoveel gebeurd is in 2022, willen we in deze update een aantal dingen hiervan met jullie delen.


Inbraak en verhuizing

Het jaar begon goed, we konden namelijk eindelijk weer bezoekers ontvangen. Alice haar moeder was de eerste dit jaar, in Januari. We hebben genoten van haar bezoek. 

De nacht echter nadat we haar op het vliegveld hebben afgezet, zijn er mensen in ons huis binnengekomen en hebben veel van onze spullen meegenomen. We zijn enorm dankbaar dat God ons die nacht gespaard heeft, aangezien wij alle 6 elders in huis lagen te slapen. 
Wij hebben na deze inbraak enorm veel steun op alle vlakken ontvangen van velen van jullie uit Nederland, wij zijn hier nog steeds dankbaar en verwonderd om.

De eerste nachten na de inbraak hebben wij een bewaker rondom ons huis gehad, dit vanwege onze eigen gemoedsrust, maar zeker ook voor de veiligheid. Het zal namelijk niet de eerste keer zijn, dat de dieven vlak achter elkaar terug komen om nog meer te halen.

Gelukkig waren wij al in het proces van rondkijken om te verhuizen en na de inbraak is dit in een stroomversnelling gekomen en zijn wij binnen een kleine maand verhuisd naar een huis op de base van OM Zambia. Een kleine 10 kilometer verderop, buiten de stad. Naast dat dit huis van meer gemakken voorzien is, zoals een keuken, een afgewerkte badkamer en nog meer van dit soort comfort wat in ons oude huis mistte, is er voor de kinderen meer ruimte om te spelen en meer kinderen in de buurt om mee te spelen.

Bijkomend voordeel is dat Gerard nu lopend naar zijn werk kan, aangezien de kantoren van OM ook op de base staan. 

Vlak na onze verhuizing hebben we Gerard zijn moeder al op bezoek mogen hebben in ons nieuwe huis. We genieten altijd enorm van het hebben van bezoekers uit Nederland.


Het nieuwe huis is veel lichter dan het oude huis
Onze achtertuin
Uitzicht op de base aan de voorkant
Veel kinderen op de base om mee te spelen
Waar onze kinderen spelen, zijn de kinderen van de lokale bevolking vaak op jonge leeftijd al aan het werk om in levensonderhoud te voorzien (en gaan dus ook lang niet altijd naar school)
De farm achter het huis is ook een zegen, om lekker te wandelen of te vissen
De locals zijn wel iets succesvoller in het daadwerkelijk vangen van vis….
Een nadeel van het leven buiten de stad is de diversiteit aan slangen die we regelmatig tegenkomen. Veel zijn niet (of niet erg) giftig, maar helaas leven hier wel ook dodelijke slangen (zijn we nog niet tegengekomen gelukkig…)

Kinderen

Het afgelopen jaar hebben Maji, Faya en Roël weer erg goed hun best gedaan met school. Vanaf komend schooljaar starten de meiden met groep 7.
De afgelopen jaren heeft Roël enorm genoten van zijn tijd op de preschool, maar na de vakantie is het tijd om te starten met een nieuwe uitdaging, namelijk homeschool groep 3.

We zijn erg benieuwd hoe het zal gaan als alle 3 de oudste kinderen les gegeven moet worden en tegelijkertijd ook Yana rond (nu nog kruipt) loopt, die natuurlijk ook de nodige aandacht van Alice vraagt.

We zijn ook erg dankbaar voor het feit dat we allemaal gezond zijn. Ook met Yana gaat het erg goed.  Afgelopen Juni mochten we vieren dat ze alweer 1 jaar is geworden. Als we terugkijken naar dat kleine zieke babytje na de geboorte en we zien nu een lekkere gezonde dreumes, kunnen we alleen maar dankbaar zijn.

Yana 1 jaar!

Inmiddels gaat het ook steeds beter tav de koemelk allergie bij Yana, Alice kan inmiddels weer volledig normaal eten en lijkt Yana hier geen last meer van te hebben door de borstvoeding. De komende tijd hopen we ook te kijken of ze zelf direct koemelk kan nemen, zonder hier een reactie op te krijgen.

Ook mochten we Faya haar verjaardag vieren, 9 jaar alweer!
Een ander hoogtepunt! Gerard en Alice 15 jaar getrouwd op 25 mei 2022

Werkzaamheden Alice

Nu Yana groter aan het worden is en daardoor minder afhankelijk is van Alice, geeft dit meer ruimte om weer haar werkzaamheden op te pakken. Dat de nood voor gezondheidszorg hoog is, is weer gebleken uit hoe drastisch snel Alice haar werkzaamheden meer geworden zijn.
Naast haar  reguliere werkzaamheden met de kinderen bij Bethesda school, heeft zij de afgelopen maanden diverse trainingen mogen geven aan leraren van diverse scholen, ouders van kinderen en andere mensen uit de communities. De onderwerpen waar de trainingen over gaan zijn o.a. (gezonde) voeding, bewustzijn creëren en kennis vergroten rondom het hebben van een lichamelijke, dan wel geestelijke beperking en algemene gezondheidsleer.
Naast deze werkzaamheden zijn er ook mensen uit de diverse communities die Alice weten te vinden voor hulp rondom hun gezondheid, al dan niet gerelateerd aan Fysiotherapie.

Training geven met een tolk
Bij een training over voeding hoort natuurlijk ook de praktijk
Gevarieerde maaltijd (inclusief rupsen – goedkoop en proteinerijk)

Een tijdje terug is er bij een zambiaans gezinnetje, dichtbij ons wonend, een babytje veel te vroeg, met 29 weken zwangerschap geboren. Na een paar dagen waren moeder en kindje al naar huis gestuurd. Toen Alice dit hoorde is ze meteen op bezoek gegaan bij dit gezinnetje en ze trof daar een meisje van nog geen 1,5 kilo aan, zonder zuigreflex, onderkoeld en inmiddels al uitgedroogd aan. Meteen heeft Alice actie ondernomen en moeder en kind naar het ziekenhuis gebracht en in overleg met de artsen een goed behandelplan opgesteld. Gelukkig kunnen we nu melden dat het goed mag gaan met dit kleine meisje en haar moeder. Dit is 1 van de vele voorbeelden, waaruit blijkt dat goede gezondheidszorg niet vanzelfsprekend is en waarbij het soms lijkt alsof een mensenleven in andere ogen niet altijd evenveel waarde heeft.

Toen Alice op de NICU afdeling kwam, viel haar op dat de weegschaal die gebruikt moest worden voor de veel te vroeg geboren baby’tjes alleen per 100 gram weegt. Als je baby’tjes op de afdeling hebt liggen vanaf rond de 800 gram, dan brengt dit bepaalde risico’s met zich mee, als je niet accuraat kan wegen.

Het was dan ook heel bijzonder, dat we een aantal weken later een weegschaal, gedoneerd door Breinler mochten brengen naar deze afdeling.

De donatie van de weegschaal. Linksonder de oude, rechtsonder de nieuwe weegschaal

Een ander voorbeeld is van een moeder wat op een gegeven moment in paniek met haar dochtertje op de stoep stond vroeg in de morgen.
Het kleine meisje was ernstig ziek, maar bij de kliniek waar ze geweest waren, was ze naar huis gestuurd met enkel een paracetamol. Voor Alice was duidelijk dat het meisje letterlijk doodziek was en ze is dan ook met spoed met moeder en dochtertje naar het ziekenhuis gereden. Gelukkig werd er ditmaal wel adequaat gereageerd en na overleg de beste behandeling ingezet. Helaas is het dan wel noodzaak om elke dag ook even op te volgen hoe het gaat en of de behandeling wordt uitgevoerd. Daarnaast heeft het ziekenhuis vaak geen medicatie beschikbaar, dus bestaat behandeling regelmatig alleen uit Paracetamol en eventueel een infuus voor het vochtgehalte. Daardoor gaat soms ook vaak tijd zitten in het bezoeken van diverse apotheken, op zoek naar de benodigde medicatie.  Aangezien de apotheken hier niet met elkaar in verbinding staan, is het zaak elke apotheek afzonderlijk af te gaan. Helaas komt het regelmatig voor dat ze de medicatie toch in heel Kabwe niet blijken te hebben en moet ze hiervoor zelfs naar Lusaka (op 3 uur rijden enkele reis)

Afgelopen Juli was er nog een bijzonder moment voor het team van Bethesda. Na een aantal jaren geen aparte ruimte te hebben gehad om de kinderen fysiotherapie te geven (dit moest vaak achterin het klaslokaal), werd begin Juli de fysioruimte geopend. De dag is feestelijk gevierd met verschillende activiteiten, waaronder een mars door 1 van de wijken in Kabwe, om meer bewustzijn te creëeren dat iedereen er mag zijn. En daarnaast waren er diverse activiteiten, (waaronder een worship dienst om God te danken en te loven, want alleen Hij maakt dingen mogelijk) en een lekkere lunch georganiseerd voor alle kinderen en ouders van Bethesda. De rolstoelbasketbal wedstrijd met professionele rolstoelbasketballers die werd gehouden, was een enorme bemoediging voor veel ouders en kinderen. Om te zien dat, ondanks een beperking, er ook mogelijkheden zijn.

In alles wat wij mogen doen, hopen wij bovenal te mogen getuigen van Gods grootheid en goedheid. Dat Hij oog heeft voor elk individu, wat de situatie ook is, Hij is erbij en wil kracht geven.

Werkzaamheden Gerard

Toen we in 2017 op visie trip kwamen hier in Kabwe ontmoetten we verschillende mensen die voor OM werkten. Een aantal hiervan op kantoor. Op dat moment was Gerard ervan overtuigd dat hij niet naar Zambia zou willen komen voor een kantoorbaan, dat kon hij ook wel in Nederland. In de loop der tijd heeft God hem laten zien dat werken in God’s Koninkrijk veel meer inhoudt dan alleen “frontlinie” zendingswerk, net zoals artsen zonder ziekenhuis en ondersteunend personeel beperkte medische zorg kunnen bieden. God geeft ons allemaal verschillende gaven en talenten die we allemaal op onze eigen plek in mogen zetten (1 Kor 12). Voor Gerard is dat op dit moment op een leiderschapspositie (Operations Manager) binnen OM Zambia, voornamelijk op en rondom kantoor. Hieronder in het kort een aantal zaken waar hij en zijn team zich mee bezighouden.

Leiderschapsteam OM Zambia

Vanuit zijn functie zit Gerard in het 6-koppige leiderschapsteam van OM Zambia. Onze veldleider is een Engelsman, naast hem en Gerard bestaat dit team uit nog 4 Zambianen (waaronder 2 vrouwen). Samen zijn we verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van OM Zambia, wat bestaat uit ongeveer 220 mensen, verdeelt over 6 locaties. Kabwe is ons “hoofdkantoor”, waar naast ongeveer 30 man/vrouw kantoorpersoneel er zo’n 120 werken in de verschillende bedieningen in Kabwe. Als leiderschapsteam buigen we ons over de grotere operationele, financiële, maar ook pastorale uitdagingen waar we als organisatie regelmatig tegen aan lopen. Daarnaast geven we sturing aan de organisatie. OM Zambia is vele jaren een veld geweest die voornamelijk mensen en middelen ontving, om hier in Zambia werk te doen. Onze visie is nu juist om mensen (en ook middelen) uit te zenden naar andere landen in Afrika waar de liefde en hoop van Jezus Christus nog niet bekend is. Deze verandering van visie (van “ontvangen” naar “zenden”) vraagt veel praktische aanpassingen, maar ook een omslag van cultuur, een niet eenvoudig proces, wat veel geduld vraagt.

Financial Development

Van oudsher is OM een organisatie die draait op giften. Voor een veld als Zambia betekent dit een grote afhankelijkheid van voornamelijk Europa en Amerika. Voor Gerard en de afdeling Financial Development (FD) is het daarom belangrijk om goede contacten te onderhouden met de verschillende velden die vanuit donoren financiën beschikbaar hebben om de diverse activiteiten van OM wereldwijd te ondersteunen. Naast relatiebeheer houdt dit ook het schrijven van “proposals” over projecten die financiën nodig hebben, en rapporteren over het gebruik van ter beschikking gestelde financiën in.
Wij geloven echter dat, ondanks de beperkte huidige financiële middelen, Afrika/Zambia de potentie heeft om zelf inkomen te genereren. Voor OM Zambia is het op het moment onze doelstelling om 50% van onze kosten zelf te genereren. Dit doen we op het moment door het verhuren van een 20-tal appartementen in Kabwe, landbouw in Mkushi en Kasama, en het malen van mais in Ndola. Het is onze strategie binnen FD om meer van dit soort inkomen genererende activiteiten te initieren die, na een initiële financiële gift, voor lange termijn onze activiteiten kunnen ondersteunen. Van daar uit zijn we altijd op zoek naar nieuwe ideeën, maar ook naar mensen/organisaties die dergelijke initiatieven financieel mogelijk kunnen maken en op die manier een langdurige impact kunnen maken.

Gerard geeft uitleg aan internationale gasten over Financial Development

Onderhoud van voertuigen en gebouwen

Als OM Zambia zijn we gezegend met een grote infrastructuur. Zo hebben we naast de 20 appartementen in town, ook op onze base een 20-tal woningen, een grote hal voor trainingen/conferenties, diverse klaslokalen, een kantorencomplex en een slaapzaal/kamers voor gasten tijdens trainingen. Ook zijn we eigenaar van ongeveer 10 auto’s/ (mini-)bussen om onze activiteiten te ondersteunen. Deze worden onder andere gebruikt om de gehandicapte kinderen van Bethesda op te halen/weg te brengen, studenten te vervoeren tijdens outreaches, OM vrijwilligers van/naar huis en bediening te brengen, en de diverse trips richting overheidsinstanties door de afdeling PZ en Financiën mogelijk te maken (heel weinig kan hier digitaal). Dit moet uiteraard allemaal ook onderhouden worden, door het team dat onder de verantwoording van Gerard valt. Het team werkt over het algemeen erg zelfstandig, echter cultureel gezien is er vaak wel de verwachting dat de leidinggevende veel (soms gedetailleerde) beslissingen neemt. In combinatie met de vacature van “maintenance/construction manager” (teamleider van dit team), zorgt dit voor extra druk op Gerard en andere leiderschapsteam leden. Met name volgend jaar staan er diverse  bouwplannen op de agenda, dus mocht je relevante ervaring hebben en graag voor een jaar of 2 (of langer) in Zambia willen werken, neem gerust contact met Gerard op!

Een van de huidige bouwprojecten – nieuwe klaslokalen

Uitzending van zendelingen

Als OM Zambia leiderschapsteam zijn we dankbaar dat de inspanningen om meer een “zendend” veld te worden vrucht dragen. In het afgelopen jaar hebben we 12 Zambianen uitgezonden naar het OM Schip “Logos Hope” wat op dat moment in West Africa was, is een Zambiaans gezin uitgezonden naar Niger om daar te werken met straatkinderen en trainingen te verzorgen en zijn 4 Zambianen op visie trip naar Gambia gaan. Op het moment zijn er 4 gezinnen en één vrijgezelle jongeman zich aan het voorbereiden op een vertrek naar de landen Chad, Gambia, Burkina Faso en Niger. Veel van deze landen zijn meer dan 95% Islam en is het niet toegestaan om het evangelie in het openbaar te delen (met in sommige gevallen celstraf/vervolging als gevolg voor hen die dit wel doen). Onder hen is een verpleegster, een specialist in communicatie/media, een agrariër en werkers met straatkinderen. Een klein team binnen personeelszaken is verantwoordelijk voor het organiseren van het zenden van deze mensen. Belangrijke aspecten hierbij zijn commitment van de kerk van hen die gaan (het is namelijk onze (bijbelse) visie dat de kerk degene is die de mensen uitzend, wij als OM faciliteren het proces) en de persoonlijke financiën van hen die gaan. Daarnaast is veel afstemming nodig met de organisatie/kerk in het ontvangende land ten aanzien van onder andere de werkzaamheden en huisvesting, moeten visas geregeld worden, vluchten, vaccinaties, etc. De uitdaging ligt vooral vaak bij de persoonlijke financiën, mensen hebben passie om te gaan, maar niet de financiën. Het is voor ons een blijvend gebedspunt dat God zal voorzien op dit gebied, voor hun die gehoorzaam zijn aan Zijn Opdracht.


Vakantie

Net als vele mensen in Nederland, hadden wij ook ‘zomer’vakantie de afgelopen 6 weken. 
De eerste weken was het nog duidelijk winter hier, maar inmiddels zijn de temperaturen opgelopen tot boven de 30.
Aan het einde van het afgelopen schooljaar hebben Maji en Faya een schoolopdracht gedaan over Mozambique en tijdens deze opdracht hebben zij een reis uitgestippeld, die wij in de eerste 3 weken van de vakantie daadwerkelijk gevolgd hebben. Het was een enorm leerzame opdracht voor de dames en voor iedereen van het gezin een hele fijne periode waarin we even weer mochten focussen op ons gezin, zonder de continue afleiding van patiënten en collega’s van OM.
 
We hebben prachtige herinneringen mogen maken, waarin een grote droom van de meiden (paardrijden op het strand van Mozambique) mocht uitkomen. In totaal hebben we 1 week heerlijk langs het strand van Mozambique mogen verblijven, voordat we richting Zimbabwe zijn gereden.

In Zimbabwe hebben we onder andere diverse wildparken bezocht. Om de kosten van onze trip wat te drukken, hebben wij veelal in onze tent geslapen. Dat dit in een wildpark toch wel anders is als langs het strand, hebben wij ondervonden, toen wij in de nacht ineens allemaal hyena’s om onze tent heen hoorden, in 1 van de laatste nachten van onze vakantie. Nadat onze held Gerard de hyena’s verjaagd had en een vuur had gemaakt om ze blijvend weg te houden, was de slaap wel geweken. Gelukkig is de enige blijvende herinnering aan dit avontuur een hap uit Yana haar stoel.

Na dit avontuur zijn wij richting de grens met Zambia gereden. Zimbabwe en Zambia worden op deze plek gescheiden door de indrukwekkende Victoria Watervallen. Wat mochten wij genieten van ook dit prachtige stuk schepping.

Helaas werden we ook hier weer met onze neus op de feiten gedrukt dat we nog steeds in Afrika zijn, want Maji heeft hier een slangenbeet opgelopen. Gelukkig geen ernstig giftige, maar genoeg om haar veel pijn te bezorgen en een aantal dagen niet kunnen lopen. We zijn erg dankbaar dat er in Livingstone een goede Zuid-Afrikaanse medische kliniek is, met zeer kundige artsen, welke de benodigde zorg kon leveren.

Zoals wellicht uit bovenstaand stuk te lezen valt, was de vakantie een reis om niet meer te vergeten, vol met gezinstijd, maar ook wel wat vermoeiend.


Love Africa 2022

We zouden bijna zeggen dat we moesten uitrusten van de vakantie. Maar hiervoor was geen tijd, want korte tijd na terugkomst thuis, was de Love Africa Conferentie.
Deze jaarlijkse conferentie (afgelopen 2 jaar alleen online vanwege COVID) komen er mensen uit allerlei landen bij elkaar, hier op de base, om God te prijzen en te loven en te getuigen en te worden bemoedigt door het werk dat God hier in Afrika doet. Het was fantastich om samen te komen met ruim 1000 mensen van over de hele wereld (voornamelijk vanuit Afrika). Iedere dag was er een goed georganiseerd kinderprogramma waar onze kinderen zich erg goed vermaakt hebben. Dit gaf Gerard en Alice de mogelijkheid om veel sprekers te horen, betrokken te zijn bij workshops, veel “oude” bekenden te zien en inspirerende nieuwe mensen te ontmoetten. Het centrale thema van de conferentie was “Break camp and share God’s love” (n.a.v Deut 1:7). De “call to action” (jullie hebben lang genoeg bij de berg Horeb verbleven) voor Afrika om op te staan en het land dat God gegeven heeft in bezit te nemen was voelbaar door de hele conferentie heen. Een thema wat naadloos aansluit bij waar we als OM Zambia op het moment mee bezig zijn

Voor ons persoonlijk was het daarnaast ook leuk om alle (stuk of 15 inclusief kinderen) Nederlanders even allemaal samen over de vloer te hebben en om even in het Nederlands bij te kletsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *