Nieuwsbrief feb 2023

Korte terugblik

November was een drukke en pittige maand. 
Als eerste kregen we de Fam Schutte op bezoek. En iedereen die ons een beetje kent, weet dat we ontzettend houden van bezoek en hier enorm van genieten. Dit keer was het bezoek nog eens extra bijzonder, want de Fam Schutte kwam ook nog eens voor een oriëntatiereis.
En een goede oriëntatie hebben ze gekregen. Niet altijd even gepland, maar zo hebben ze wel een goed beeld kunnen krijgen van hoe de dingen in Zambia kunnen lopen. Zo stonden we meteen de eerste zondag onderweg naar de kerk, midden op de drukke hoofdweg met pech stil, niet 1, niet 2, maar liefst 3 keer, tot de auto er helemaal mee ophield. Deze weg is de Great North Road, die helemaal van Zuid-, naar Noord- Afrika loopt. Jullie hebben dan wellicht wel een beeld van hoe druk het hier kan zijn.
Uiteindelijk hebben een aantal vrienden ons de auto weg kunnen slepen en zijn we toch nog bij de kerkdienst aangekomen. Inmiddels was het al bijna een uur later dan dat de eigenlijke dienst zou beginnen, maar aangezien Gerard zou voorgaan, hebben we niks gemist van de dienst. Overigens is dit niet een heel bijzonder verschijnsel hier in Zambia. Het is meer regel dan uitzondering dat afspraken regelmatig pas een uur later beginnen dan gepland.
We hebben enorm genoten van het bezoek, waarbij we ze veel hebben mogen laten zien van het werk dat wij als OM mogen doen.
Nadat het bezoek weer vertrokken was, hadden we alweer een andere feestelijke gebeurtenis op de agenda staan: Roël zijn 6e verjaardag! 
Roël heeft een grote groep vriendjes om zich heen op de base en daarbuiten. Als ze dan allemaal bij elkaar zijn om zijn verjaardag te vieren met taart en spelletjes, maakte dat het natuurlijk tot de mooiste dag van het jaar voor hem.

Vlak na Roël zijn verjaardag werd Alice ziek en dit verslechterde binnen een aantal dagen zo erg, dat we er niet onderuit kwamen om de 3 uur durende reis naar de hoofdstad te maken voor een bezoek aan het ziekenhuis. Normaal gesproken is deze reis al niet fijn, maar flink hobbelen en schudden, 3 uur lang, als je bijna 42 graden koorts hebt, is al helemaal geen pretje.
Zoals we wel verwacht hadden, gezien de staat waarin Alice verkeerde, werd ze opgenomen in het ziekenhuis. Een spannend aantal dagen, maar gelukkig mocht ze na een aantal diagnoses en medicatie weer terug naar huis keren. We danken God enorm voor het herstel wat Hij gegeven heeft en we blijven bidden voor verder herstel, nu er een auto-immuunziekte is vastgesteld bij Alice.

Toen ook Roël in deze periode zorgelijke gezondheidsklachten ontwikkelde, gaf het ons veel rust om de mogelijkheid te hebben om een korte periode in Zuid- Afrika te verblijven, waar goede gezondheidszorg in de buurt is. Na deze korte periode van rust, mochten we in het nieuwe jaar weer starten met school en werk.

Toegegeven, het was wel weer even een drempel om de grens met Zambia over te steken. Niet alleen het gebrek aan goede gezondheidszorg was hiervan de reden, maar ook het feit dat er 12 uur per dag loadshedding was aangekondigd. Dit houdt kortweg in, dat we 12 uur per dag geen elektriciteit hebben. Dit vergt elke dag de nodige voorbereidingen, aangezien wij zonder elektriciteit, ook geen watervoorziening hebben. Gelukkig mochten we, door Gods genade toch weer gauw ons thuis voelen en een weg weten te vinden rondom het hebben van geen stroom gedurende de dag. En op die manier konden we toch de verjaardagen van Maji en Alice vieren in Januari, inclusief taart!!

Begin februari hadden we bij OM Zambia ons “Family Focus” evenement. Dit is een 3-daagse, interne OM Zambia conferentie. God en elkaar ontmoeten, team building en plannen maken/afstemmen voor het komende jaar stonden centraal tijdens deze dagen. Het werk van OM Zambia is verdeeld over 5 locaties, het is dus daarom fijn en goed om als volledig veld (ruim 200 mensen) samen te komen. Hieronder in een aantal foto’s een impressie van deze dagen:
teambuilding
womensfellowship ( de mannen fellowship is op een andere lokatie)
De dagen werden afgesloten met een cultural diner en daarbij hoort natuurlijk Zambiaanse kledij.

Werkzaamheden

Allereerst leuk om te melden dat we eind vorig jaar een nieuw filmpje hebben gemaakt over de werkzaamheden die we hier mogen doen. Onder het tabblad onze werkzaamheden is deze te vinden.

Financien, uitzenden en onderhoud

Gerard houdt zich op het moment vooral bezig met de volgende zaken.
2022 was voor OM Zambia een pittig jaar op financieel gebied. Als organisatie zijn we erg afhankelijk van giften uit het Westen. Doordat de waarde van de kwacha bijna verdubbelde ten opzichte van de Euro en de Dollar, had dit een grote negatieve impact op het inkomen van OM Zambia. Voor 2023 was een sluitende begroting voor de operationele afdelingen dus best een puzzel, zeker ook omdat (financiele) planning niet echt onderdeel van de cultuur is. Uiteindelijk is er een sluitende begroting gekomen, en is het nu de uitdaging voor Gerard om het team te trainen en zorg te dragen voor naleving van het budget

Sinds twee jaar is de visie van OM Zambia gefocused op het opleiden en uitzenden van Zambiaanse zendelingen. De bedieningen die we in Zambia doen, zijn een middel voor zendelingen om praktische ervaring op te doen in een veilige omgeving. Het was voor OM Zambia een behoorlijke cultuuromslag om deze stap te maken van de focus op bedieningen in Zambia, naar het uitreiken naar de Sahel. Inmiddels zien we wel dat het vruchten afwerpt. Er zijn diverse zendelingen al uitgezonden (zowel korte termijn als lange termijn) en op het moment zijn er een tiental zendelingen (zowel singles als echtparen/gezinnen) die in het proces zitten om uitgezonden te worden. Gerard is verantwoordelijk voor de afdeling die dit proces faciliteert. Omdat het niet ons werk, maar het werk van de Heer is, hebben we afgelopen week een “muur van Jericho” gebedsweek georganiseerd. Zeven dagen lang hebben we een uur per dag gebeden voor het specifieke doel van het uitzenden van dit tiental zendelingen. Het waren inspirerende en bemoedigende sessies. We kijken met verwachting uit naar hoe God dit proces verder zal leiden.

Daarnaast is Gerard momenteel veel tijd kwijt aan het aansturen van het team dat onderhoud doet aan gebouwen en voertuigen. Naast de base (met zo’n 20 woningen, een kantorencomplex, een conferentiehal, sportvelden en slaapzalen voor studenten) heeft OM Zambia 20 appartementen in Kabwe en een aantal farmhouses op de farm naast onze base. Daarnaast bestaat het wagenpark uit een 10-tal voertuigen welke gebruikt worden door de medewerkers van de ministries en het kantoorpersoneel. Planning, budgettering, prioriteitstelling van werkzaamheden en simpelweg inkoop en het beheren van het contante geld (80% van het betalingsverkeer is contant) voor deze afdeling kost veel tijd. Daarom kijken we uit naar de familie Schutte die in April hierheen zal komen, waarbij Michiel deze werkzaamheden over zal nemen. (voor meer informatie over hun uitzending, zie http://www.missieafrika.nl)

Bethesda en begeleiding studenten

Naast dat Alice haar werkzaamheden bij Bethesda heeft, gaan nu ook Maji, Faya en Roël zo af en toe mee naar Bethesda. Ze bereiden van te voren een verhaal uit de bijbel voor, welke ze gaan uitbeelden en tegelijk voorlezen uit een kinderbijbel. Er gaat soms enige discussie aan vooraf wie welke rol mag hebben in het verhaal, maar het is een heel leerzame ervaring in het uitdenken, plannen en uitvoeren. Voor de kinderen van Bethesda is dit een manier waarop ze nog nooit het evangelie meegekregen hebben en het is mooi om te zien hoeveel ze ervan leren en genieten. Na het uitbeelden is er tijd om een knutselwerkje te maken. Roël knutselt vaak enthousiast mee en Maji en Faya zijn ontzettend goed in het helpen van alle kinderen, mochten ze hulp nodig hebben. Voor veel van deze kinderen is knutselen ook iets wat ze nog nooit gedaan hebben, alleen het vasthouden van een schaar en over een lijntje knippen is al een enorme uitdaging.

Het is mooi om zo samen het evangelie te mogen delen met de kinderen in de verschillende klassen van Bethesda. Zeker ook omdat we weten dat veel van deze kinderen nooit horen dat Jezus ook voor hen aan het kruis gestorven is en net zoveel van hen houdt, als van ieder ander. En voor onze kinderen is het een hele goede ervaring om te leren dat anders begaafd, ook begaafd is. En dat anders niet eng of raar is.

uiteraard gaan de bezoeken in de community gewoon door

Daarnaast zijn we de afgelopen weken, naast onze normale werkzaamheden ook betrokken geweest bij het ontvangen en wegwijs maken van nieuwe deelnemers van onze REACH training welke op 20 februari is gestart. Deze training is gericht op discipelschap en het voorbereiden van zendelingen op een uitzending, met een focus op de Sahel regio. Deze editie doen er ook twee Nederlanders mee, waaronder zelfs een Nunspeter!

Vooruitblik

In de komende periode hopen en bidden we voor een rustige en stabiele tijd qua gezondheid, waardoor we allebei goed in staat zijn om onze werkzaamheden voort te zetten.

Daarnaast verwachten we in de komende periode een aantal bezoekers vanuit Nederland te mogen ontvangen. Het is altijd heel fijn om ons leven hier in Zambia te mogen delen met mensen vanuit Nederland. Voor een deel zijn dit persoonlijke bezoekers, maar ook een aantal mensen die voor een aantal weken naar Zambia komen voor een “short term mission trip”, met eventueel als doel een langere termijn zendingsmissie.

Fondsenwerving

Wij zijn altijd erg gezegend met God’s voorziening in onze financiele noden. We hebben echter ook geleerd, dat we deze noden in alle vrijmoedigheid bekend mogen maken, in vertrouwen dat mensen bewogen worden om ook bij te dragen aan de werkzaamheden die wij mogen doen.

Op dit moment zijn er twee zaken die we graag onder jullie aandacht brengen. 

  1. Vervanging auto

Om de mensen hier te kunnen dienen en daarmee liefde en hoop te kunnen delen, is een betrouwbare auto noodzakelijk. De laatste tijd is onze huidige auto minder betrouwbaar als nodig om ons werk goed te kunnen doen, daarom is vervanging noodzakelijk.
Helaas hebben we niet voldoende financiële middelen tot onze beschikking om zelf een dergelijke investering te kunnen doen. Daarom zoeken we partners die ons hierbij financieel willen ondersteunen.

Op het moment hebben we zo’n 70% van het totale bedrag wat nodig is. Wil je op deze manier meehelpen aan de continuïteit van onze missie hier in Zambia, stuur dan een PB, of doe een donatie via onze website. Alle bedragen zijn van harte welkom!

2. Algemene maandelijkse support

We zijn dankbaar voor de vele trouwe, maandelijkse supporters. Dit is een basis en redelijk gegarandeerd inkomen voor ons. Echter ook wij hebben persoonlijk last van het valutaeffect zoals eerder beschreven, waardoor onze koopkracht in lokale valuta lager is. Dit wordt ook versterkt door de lokale inflatie.  Vooruitkijkend zien we dus, dat  extra financiele ondersteuning nodig is om continuiteit van onze missie te waarborgen. Daarom organiseert ons thuisfrontteam, op 31 maart een pubquiz om onze support aan te vullen. We willen iedereen van harte uitdagen om een team samen te stellen en zich in te schrijven!

Modderworstelen

We zitten momenteel midden in het regenseizoen in Zambia. In sommige opzichten een zegen (voor de landbouw en de stuwmeren) en in andere opzichten minder fijn (de staat van de wegen wordt er niet beter op). Onlangs werd een rustige zondagavond opgeschud door vrienden die met 3 auto’s vastzaten in de modder. Hoe dit verhaal afloopt, zie je in onderstaand filmpje. Verder nog wat foto’s van hoe onze kinderen het regenseizoen ervaren
Inmiddels wonen we al weer bijna een jaar op de base van OM, zo’n 10km buiten town. De grootste zegen is om te kunnen genieten van de mooie omgeving. Daarom wandelen we dus ook graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *