Een nieuw seizoen

Inmiddels zijn we al weer 2,5 maand terug in Zambia. Het was interessant om te ervaren hoe de eerste ochtend aan het ontbijt alles direct al weer zo vertrouwd aanvoelt. Het was uiteraard ook super fijn om onze collega’s en vrienden weer te ontmoeten. 

Het kostte wel wat meer tijd om weer een dagelijks ritme te vinden. Yana vraagt uiteraard de nodige aandacht van Alice en Gerard zijn rol binnen OM is veranderd (hierover meer verderop in de nieuwsbrief) waardoor hij meer werkt vanaf de OM base, 10km van waar wij wonen. 

Inmiddels staan de kerstdagen voor de deur. Een periode waar we als Christenen dankbaar naar toe mogen leven. Waarin we mogen vieren en gedenken dat Jezus Christus naar de aarde kwam om ons het echte (eeuwige) leven te geven. Maar ook een periode waarin het contrast tussen de wereld zoals wij die kennen en de realiteit van zoveel mensen hier zo groot is. De realiteit dat december een maand is zoals iedere andere. Kerst niet in het teken staat van een kerstdiner of kado’s, maar net als iedere dag in het teken staat van overleven. Kerst zonder hoop.

We zijn blij en dankbaar dat we juist tijdens Kerst hoop en liefde mogen geven. In verschillende vormen, maar bovenal door de belofte die de komst van Jezus met zich meebrengt: Dat een ieder die in hem gelooft, niet verloren zal gaan, maar het eeuwige leven zal hebben. Zonder armoede, pijn en verdriet!

We willen iedereen heel hartelijk danken voor jullie betrokkenheid en ondersteuning het afgelopen jaar. Of het nu door middel van gebed, financieel, praktisch, of op wat voor manier dan ook is. Het is super bemoedigend voor ons om te weten dat we het niet alleen hoeven te doen. Allemaal heel hartelijk dank!

Gezegende kerstdagen allemaal!

Gerard, Alice, Maji, Faya, Roël en Yana van Asselt


Maji, Faya, Roël en Yana

Het was voor ons best spannend om terug te gaan naar Zambia, met name met het oog op onze kinderen. Vlak voor onze terugkeer naar Nederland verlieten verschillende bevriende gezinnen (veel van de speelkameraadjes van onze kinderen) Zambia definitief, waaronder onze ontzettend fijne buren. Onze kinderen hebben veel behoefte aan sociale contacten, we vroegen ons dus wel af of in deze behoefte voorzien kon worden.

Daarnaast hebben we met Yana een zeer uitdagende eerste paar maand in Nederland gehad. Het was voor ons erg spannend hoe het met haar zou gaan in Zambia. Met name ook gezien de staat van de gezondheidszorg hier.

Gelukkig mogen we ervaren dat God ons ook nu niet los laat en voorziet in onze behoeftes. Het gaat erg goed met alle kinderen.

Maji en Faya zijn weer volop in de homeschooling en pakken dit weer goed op. Ze hebben regelmatig contact met de klas en hebben zelfs online meegedaan met de kerstviering van school. Gelukkig weten ze zich ook samen erg goed te vermaken (tussen de zusterlijke ruzies door). 

Daarnaast gaan de oudste meiden nog altijd met veel plezier naar basketbal onder leiding van coach Paul.

Roël gaat weer 3 dagen in de week naar de pre-school en zoekt vooral veel toenadering tot een leeftijdsgenootje uit de lokale farmers community. Aangezien beide jongens qua temperament en interesses (zand en modder!) gelijkwaardig zijn, weten die zich uren te vermaken samen. Maar ook als hij alleen is weet hij altijd wel iets nieuws te verzinnen om zich bezig te houden

En uiteraard mochten we op 17 november de 5e verjaardag vieren van dit haantje in het kippenhok! 

Sowieso zijn de kinderen over het algemeen erg creatief met zichzelf vermaken. Schilderen (met waterverf) op de zijkant van het huis is natuurlijk veel leuker dan gewoon op een papiertje. En met het regenseizoen is het “blad” zo weer schoon.

Ook met Yana gaat het gelukkig erg goed. Vorige maand hebben we nog eenmaal hier in Zambia haar bloed laten testen en haar waardes waren voor het eerst echt zoals ze zouden moeten zijn. Dit was ook wel de verwachting van de Nederlandse artsen, maar het is fijn dat het ook bevestigd wordt. Inmiddels heeft Alice ook redelijk haar weg gevonden in een koemelk vrij dieet. Dit houdt dan wel in zelf plantaardige boter maken en (amandel)melk kopen die alleen in Lusaka (3 uur rijden) verkrijgbaar is. We zien wel dat Yana haar darmen nog altijd erg gevoelig zijn. Kruidig eten, of bijv. kool of ui resulteert in een erg onrustige baby de volgende dag. Maar met het volgen van het juiste dieet hebben we een erg blij en tevreden meisje.

Yana samen met Lyness, onze hulp in de huishouding

Het kleine meisje wordt ook echt al wel “groot”. Naast dat ze inmiddels al beperkt vast voedsel eet en af en toe flink aan het omrollen is, heeft ze inmiddels ook haar eerste tandje!

Yana met het kleine witte puntje onderin haar mond

December is natuurlijk een feestmaand. Niet alleen vanwege Kerst, maar ook Sinterklaas kwam zelfs in Zambia langs!


Liefde en hoop delen

Het blijft onwerkelijk, Kerst vieren met temperaturen van boven de 30 graden. Zo vonden we ons laatst op een hete donderdagmiddag in een van de “villages” rondom Kabwe om samen met vrienden/OM collega’s en zo’n 60 kinderen het kerstfeest te vieren. We speelden spelletjes, zongen een paar liederen, vertelden uiteraard het kerstverhaal, en mochten de kinderen uiteindelijk allemaal een set kleren mee geven naar huis (mede dankzij een fantastische donatie uit Nederland). Mooi om zo samen op deze manier liefde en hoop te delen in Jezus’ naam. 

Kerstviering

In Kabwe is over het algemeen niets te doen. Er is geen bioscoop of theater en er zijn nauwelijks of nooit evenementen. Als je iets leuks wilt doen, dan moet je het dus zelf organiseren! 

Kerstlunch

Op eerste kerstdag bijvoorbeeld organiseren wijzelf, samen met vrienden van ons een gezamenlijke kerstlunch voor ongeveer 30 personen. Iedereen neemt zelf iets te eten mee, en na het eten zullen we met zijn allen spelletjes doen. Simpel, maar (naar we verwachten) erg leuk. Wel zijn we erg dankbaar dat Corona hier minder een stempel op de feestdagen drukt dan in Nederland

Nativity play

Vorige week werd er door een paar enthousiaste mensen een “nativity play” georganiseerd. Inmiddels is het wel traditie dat dit vlak voor kerst gedaan wordt. Het kerstverhaal wordt verteld door de vertelling van het kerstverhaal, afgewisseld met liederen en kleine toneelstukjes. Ook dit jaar waren met name onze kinderen weer van de partij voor het toneelstuk, zelfs Yana (samen met Alice) had een erg bijzondere rol.


Van Sportslink naar OM Zambia

De eerste 3 jaren was Gerard werkzaam voor Sportslink (een bediening van OM), zowel in Zambia als in een internationale rol. Dit was een mooi seizoen, waarin we God aan het werk hebben gezien door middel van sport. Het was ook een seizoen waarin Gerard’s talenten strategisch denken en dit vervolgens vertalen naar concrete uitvoering erg van pas kwam. We hebben gezien hoe coaches hoop en liefde uit mochten delen en God’s Koninkrijk mogen zien groeien als gevolg van sport. In de loop der tijd kreeg Gerard echter een steeds sterker groeiend verlangen om meer betrokken te zijn bij de werkzaamheden van OM Zambia. Na veel gebed en ook overleg met de veldleider van OM Zambia is Gerard inmiddels begonnen als Operationeel Manager bij OM Zambia en tevens onderdeel van het leiderschapsteam.

OM Zambia bestaat uit ongeveer 220 medewerkers. Het grootste deel hiervan werkt in Kabwe, de overigen zijn verdeeld over een 5-tal “centers” verspreid over het land. Gerard is verantwoordelijk voor de operationele afdelingen zoals personeelszaken, IT, Administratie, Onderhoud van gebouwen en machines en Financial Development (FD). 

FD heeft als doel om inkomen te genereren voor de organisatie om de bedieningen uit te kunnen voeren en het mogelijk te maken om lokale zendelingen uit te zenden naar andere landen in Afrika. Zo verhuren we een 16-tal appartementen in Kabwe (buiten de woningen voor zendelingen op de base) en zijn er diverse initiativen in de centers om geld te genereren, waaronder landbouw en het verwerken van mais tot mealie meal (de grondstof voor oa Nshima, het hoofdvoedsel van de Zambianen).

Een ander belangrijk initiatief dat Gerard momenteel leidt is het installeren van een 80kW solar systeem wat de volledige OM base (inclusief een 15-tal woningen van zendelingen) kan voorzien van elektriciteit. Naast de kostenbesparing op lange termijn maakt dit ons onafhankelijk van het electriciteitsbedrijf die regelmatig geen energie leveren en is het uiteraard een milieuvriendelijke manier van elektriciteitswinning. 

Ontvangst van 64 zonnepalen en bijbehorende apparatuur
De zonnepanelen liggen inmiddels op het dak

De belangrijkste taak zal zijn om alle afdelingen te professionaliseren en de organisatie verder te ontwikkelen zodat OM Zambia beter ingericht is om Zambiaanse zendelingen uit te zenden naar de landen in de Sahel regio.  Een flinke uitdaging, maar een die hij met God’s leiding, met vertrouwen tegemoet ziet!


(Werk)Bezoek Ndola

In Ndola (4 uur rijden vanaf Kabwe) zijn ook een aantal OM’ers werkzaam, waaronder een Nederlands echtpaar.  Aangezien hij zich lokaal bezighoudt met oa financial development waren er diverse zaken voor Gerard en hem om te bespreken. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie in een soort buurtcentrum in de armste wijk van Ndola. Hier staat o.a. de machine om mais te verwerken to mealie meal, worden trainingen gegeven, zijn zaaltjes beschikbaar voor vergaderingen, vind sports ministry plaats en is een voedselprogramma voor kansarme kinderen. De trainingen die gegeven worden zijn altijd een combinatie van vaardigheden (bijv. kleermakerswerk) en zakelijk inzicht om mensen de kans te geven hun eigen inkomen te verdienen.

Het team van Ndola houdt zich verder bezig met het uitreiken naar de Somali gemeenschap (moslims). Ook worden trainingen gegeven aan lokale kerken hoe zij dit werk zelf kunnen doen.

Het was erg bijzonder en mooi om hun werk te zien en hoe, ondanks zeer uitdagende situaties, het werk dat ze doen vrucht mag dragen.


Vooruitblik 2022

Uiteraard weten we niet wat het nieuwe jaar gaat brengen. Wel weten we dat we hier in Zambia weer goed op onze plek zitten en verwachten voorlopig nog wel even te blijven.

Gerard is net begonnen in zijn nieuwe rol en er liggen veel uitdagingen die opgepakt moet worden – de professionalisatie van de organisatie en ook het verder uitbreiden van activiteiten die inkomen genereren voor de organisatie om het werk uit te breiden en Zambianen uit te zenden als zendeling.

Alice zal blijven werken met lichamelijk en geestelijk beperkte kinderen. Onder andere bij Bethesda, maar daarnaast ook bij een vergelijkbare bediening in een andere wijk Ook zal zij trainingen gaan geven met betrekking tot ondervoeding. Daarnaast gaat uiteraard het thuisonderwijs en de zorg voor Yana door.

We merken steeds meer dat het niet alleen gaat om ons “werk”. Het verschil maken mogen we ook doen bijvoorbeeld voor onze tuin”jongen” Mapalo, die nog weinig van tuineren weet, maar die wij een baan mogen aanbieden en mogen trainen nadat zijn opa (onze vorige tuinman) redelijk plotseling overleed en de familie zonder inkomen kwam te zitten.

Gezinsfoto samen met Lyness (links) en Mapalo (rechts)

We mogen ook het verschil maken voor het leeftijdgenootje van Maji die in armoede opgroeid, zonder hoge verwachting voor de toekomst. We (Maji en Faya) mogen haar een fijne dag geven door even met haar te spelen en haar proberen te helpen met de was.

We mogen het verschil maken voor een lokale collega die het financieel heel zwaar heeft en alsnog zijn nichtje opneemt in zijn gezin als zijn broer overlijdt en de moeder het gezin al verlaten had voor een andere man. Door onze financiële ondersteuning kan hij haar naar school sturen. 

We mogen het verschil maken voor onze collega zendelingen en expats hier in Zambia die, net als wij, soms worstelen met de cultuurverschillen, de continue confrontatie met armoede en onnodige overlijdens door gebrek aan kennis of medisch materiaal of medicijnen. We mogen hun een luisterend oor bieden en delen in hun worsteling. Net zoals zij dat doen voor ons en voor ons het verschil maken.

We mogen het verschil maken in het leven van heel veel mensen die op ons pad komen, net zoals zij dat voor ons doen. Net als dat wij dat allemaal kunnen doen voor een ander, ongeacht waar je woont of wat voor werk je doet. Als we er voor kiezen om er voor de ander te zijn, te luisteren, lief te hebben en liefde te delen.  

Algemeen straatbeeld van Kabwe

We kijken uit naar het nieuwe jaar en wat God op ons pad zal brengen. Onze financiële situatie zal wel aandacht vragen; de afgelopen jaren zijn in de loop der tijd diverse supporters gestopt (we zijn dankbaar voor de support die zij gegeven hebben!) en zijn prijzen flink gestegen. Begin dit jaar zijn de elektricteitsprijzen en veel prijzen in de supermarkt met ongeveer 30% gestegen en onlangs is de bezineprijs ook met 25% verhoogd. Door een steeds zwakker wordende kwacha voelden wij dit minder in de portemonnee. Sinds enkele maanden (getriggerd door de verkiezing van een nieuwe president) is de waarde van de kwacha gestegen van ongeveer 27 kwacha/euro naar 19 kwacha/euro. Goed voor de economie omdat importeren van goederen goedkoper is geworden. Voor ons  betekent het echter dat iedere euro support die wij ontvangen geen 27 kwacha meer waard is, maar nog maar 19 kwacha. 

We mogen echter getuigen van God’s goedheid en Zijn voorziening in alles wat we nodig hebben. We hebben altijd rond kunnen komen en Hij heeft ons altijd verbaasd hoe wonderlijk de benodigde financiën zijn binnen gekomen. Hij is de beste werkgever die je maar kunt wensen, daarom mogen we ook met het volste vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *