Spannende en onzekere tijden

Ongeveer 2 maand geleden publiceerden we onze laatste update op onze website. Hierin schreven we over een fantastische vakantie en keken we vooruit over een periode van meerdere jaren. Inmiddels is de wereld (en ook Zambia) flink veranderd. COVID-19 uiteraard, maar hier in Zambia hebben we ook te maken gehad met rellen en voedselschaarste. Daarnaast heeft een groot deel van het land nog altijd te maken met dagelijkse periodes zonder stroom van 10 uur per dag.

Veel dingen die we in de wereld als vanzelfsprekend ervaren, blijken niet zo vanzelfsprekend meer te zijn. Zaken die we denken te kunnen controleren, blijken oncontroleerbaar. Zoals we verder in deze nieuwsbrief beschrijven, hebben ook wij hier direct mee te maken. We mogen echter leven met de zekerheid van een God die liefde is en liefde doet. Er is veel dat wij ook niet begrijpen.Ook wij hebben veel vragen als we al het lijden om ons heen zien. Maar God’s liefde is zeker!

Niemand begreep ruim 2000 jaar geleden in eerste instantie, dat juist het lijden en sterven van Jezus Christus redding zou brengen aan zovelen die in Hem zouden gaan geloven. Maar God wist dit wel, en daarom gebeurde het ook zo. Het lijden en sterven van Jezus bleek echter niet het einde. Hij overwon de dood en 3 dagen later stond Hij op uit het graf.

De wereld lijdt nu ook. Met COVID-19 misschien bij iedereen in de gedachten, maar ook armoede, hongersnood, onderdrukking, oorlog, huiselijk geweld, kindermisbruik, etc zijn helaas nog aan de orde van de dag. God belooft ons een nieuwe aarde, een Koninkrijk van licht, zonder pijn, zonder ziekte, zonder verdriet voor een ieder die in Hem gelooft. Zover is het nu nog niet, maar wij geloven dat we ook nu in deze wereld een verschil kunnen en moeten maken. Wij geloven dat ook de liefde van Jezus besmettelijk is. Deze liefde, in tegenstelling tot COVID-19, geeft geen pijn, dood en verdriet. Deze liefde geeft hoop en vreugde in dit leven, dwars door de gebrokenheid van deze wereld heen. Deze liefde geeft een toekomstperspectief van eeuwig leven. Deze liefde is wat de wereld juist nu nodig heeft!

Laten we met “social distancing” zoveel mogelijk de verspreiding van COVID-19 proberen te beperken. Maar laten we vooral ook door middel van aandacht voor elkaar, onzelfzuchtigheid en door te getuigen van wat Jezus in ons leven doet Zijn liefde juist wel verspreiden! 

ILM Thailand

Het is al weer even geleden, maar van 14-18 Februari was de internationale leiderschapsconferentie (ILM) van OM in Thailand. Gerard was hier aanwezig namens Sportslink. Strategisch leiderschap is een belangrijk onderdeel van iedere organisatie, zo ook van OM. Voor Sportslink vervuld Gerard hier een belangrijke rol in.

Het thema van deze conferentie was ‘Together by the spirit’ (nav Efeziërs 2). Naast aanbidding, bijbelstudie, seminars en veel ontmoetingen met de diverse leiders van OM was deze conferentie toegespitst op 4 principes: (1) Disciple Radically (radicaal discipelschap), (2) Sow Broadly (breed zaaien), (3) Engage deeply (diepe interactie) en (4) Mobilise boldy (mobiliseer zonder angst). Als aanwezigen werden we uitgedaagd en geïnspireerd om deze principes toe te passen in onze bedieningen wereldwijd, maar zeker ook in ons dagelijks leven. Het evangelie brengen en discipelen maken onder hen die nog nooit of nauwelijks van Jezus gehoord hebben is de missie van OM.

Voor Sportslink waren het zeer nuttige dagen. We hebben veel inspiratie op gedaan over hoe we sport wereldwijd nog beter in kunnen zetten ten behoeve van deze missie. Door de diverse contacten met leiders, fundraisers, mobilisers (mensen die anderen mobiliseren om mee te helpen aan deze missie) en trainers wereldwijd hebben we een aantal zaken meteen in gang kunnen zetten. 

Lichtpuntjes

Overal in de wereld, zeker ook hier in Zambia, zien we veel ellende om ons heen. Het is soms heel verleidelijk om hier door ontmoedigd te raken. Dankbaar en blij zij we dan ook voor de verschillende lichtpuntjes die we om ons heen, en in ons werk mogen zien. We willen er graag 2 noemen van de afgelopen periode.

D.

Eind vorig jaar hebben wij jullie verteld over D, een 19-jarige jongen die totaal verlamd is geraakt door een complete dwarslaesie. Hoe bijzonder is het om te kunnen vertellen dat er gewoon vooruitgang te zien is, want menselijkerwijs is dit niet te verklaren. Alle eer aan God, we weten dat er door veel van jullie gebeden is voor D, wat fijn!!

Heel geleidelijk aan begint D. Wat meer functie in zijn beide armen te krijgen. We zijn dankbaar voor elk klein beetje herstel. En bovenal is het prachtig om te zien dat D. Langzaam aan meer praatjes begint te krijgen en een lach op zijn gezicht!

De afgelopen maanden heeft er veel tijd gezeten in het trainen van een aantal verpleegsters in het hospice, zodat zij de fysiotherapeutische handelingen voor een deel kunnen overnemen als Alice niet aanwezig is.

Kans op een toekomst voor kansarme kinderen

Iedere 2 weken op zondag leiden wij, met het hele gezin, de zondagschool van de ‘Jesus is alive ministry’ kerk. Meestal zijn er zo’n 40-70 kinderen uit een van de armste wijken van Kabwe. Voor velen van hen is dit de enige ‘school’ waar ze naar toe kunnen.

Het bieden van een kans op een toekomst aan kansarme kinderen, door middel van educatie is onderdeel van de missie van deze kerk.

Mede dankzij de hulp van supporters hebben we enkele weken geleden veel kinderen (meer dan 80 in totaal!!) schoolspullen kunnen geven. Daarnaast worden in totaal 23 kinderen gesponsord, zodat ze naar school kunnen, wat anders voor hen niet mogelijk zou zijn geweest

COVID-19 en Zambia

Hoe gaat het nu in Zambia?

Dit is een vraag die we de afgelopen weken vaak gehoord hebben. Net als in de rest van de wereld begint ook hier corona zijn intrede te doen. Inmiddels (8 april) zijn er 39 bevestigde gevallen en aan de hand hiervan zijn er bepaalde maatregelen genomen. Social distancing word aanbevolen. De scholen zijn gesloten, samenkomsten met meer dan 50 personen zijn verboden, kerkdiensten zijn beperkt tot 1 uursdiensten, restaurants mogen alleen maar afhaaldiensten leveren, barren zijn gesloten. En het belang van frequent handen wassen word ook hier uitgelegd.

We houden ons hart vast, of dit wel gaat lukken om hiermee corona zoveel mogelijk weg te houden. Want lukt social distancing wel, als je elke dag afhankelijk bent van wat je verdiend, of je dus wel geld hebt om eten te kopen of met honger naar bed moet.

We houden ons hart vast, voor die vele mensen die in de grote, overbevolkte sloppenwijken van Kabwe wonen. Die toch al geen toegang hebben tot schoon water in hun huis.
We houden ons hart vast, voor de vele kwetsbare, maar net zulke waardevolle mensen hier met HIV/aids, tuberculose, ondervoeding en diabetes. En de toch al slechte gezondheidszorg.

En ja, we zitten hier vast, we weten dat wat er ook gaat gebeuren, we nagenoeg geen mogelijkheid hebben om naar Nederland te reizen. Maar voor alsnog voelen we ons hier veilig, aangezien we ons enigszins kunnen opsluiten door veel gebruik te maken van onze tuin (voor groente en fruit), boodschappen en contact te minimaliseren. En vaak onze handen kunnen wassen.

Maar bovenal houden we dus ons hart vast voor de locals, die naast corona al zoveel te verduren hebben.

Een ander groot zorgenpunt is namelijk de economie van Zambia. In het afgelopen jaar zijn prijzen voor boodschappen, electriciteit, benzine, en dergelijke al met 20-30% gestegen. Daarnaast is de Kwacha (Zambiaanse munt) het afgelopen jaar met ruim 40% in waarde gedaald (van 14 kwacha/euro vorig jaar april naar 20 kwacha/euro nu). Met name de afgelopen maand was de waarde daling enorm. Omdat er veel geïmporteerd wordt, is de verwachting dat prijzen verder zullen stijgen. Voor ons vervelend, maar voor veel mensen van de lokale bevolking kan dit dramatische gevolgen hebben.

Bidden jullie mee, juist voor hen?

Onze persoonlijke situatie

Inmiddels heeft OM Zambia vanaf 31 maart een “lockdown” ingesteld voor alle OM’ers die werkzaam zijn in Zambia. Dit houdt in dat ook wij geacht worden om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden en alleen het huis te verlaten voor het hoogst noodzakelijke. Eigenlijk alle werkzaamheden zijn tijdelijk stopgezet en de OM basis is afgesloten voor iedereen, met uitzondering van bewoners. Tevens worden OM’ers die normaal ergens anders wonen, maar een risicogroep vormen ten aanzien van COVID-19 op de basis gehuisvest.

Wij zijn gezegend met de situatie dat we in een compound wonen samen met een aantal andere gezinnen. We hebben onderling afgesproken dat we als compound “in quarantaine” gaan. Dit houdt in dat we elkaar gewoon kunnen zien en de kinderen met elkaar kunnen spelen, terwijl we het contact met anderen vermijden.

Dankbaar zijn we dat ook de juf van de pre-school in ons compound woont en Roël dus alsnog naar de “kleine pre-school” (zoals hij het zelf noemt) kan. Daarnaast geeft zij Maji en Faya Engelse les wat dus ook gewoon door kan gaan. Uiteraard blijft ook de normale homeschooling, met juf “Mama” gewoon door gaan.

Ook onze werkzaamheden staan op een lager pitje omdat we nergens heen kunnen. Het internationale werk van Gerard kan wel doorgang vinden, maar ook daar is het door de hele situatie in de wereld een stuk rustiger. OM Zambia heeft een crisis team aangesteld om alles rondom COVID-19 te behandelen. Alice adviseert dit team vanuit medisch oogpunt.

Door de ingestelde lockdown van OM hebben we ook onze werkers naar huis moeten sturen. Dit betekend dus meer werk in- en rondom het huis (en wederom het besef dat alles hier meer tijd kost dan we in NL gewend zijn…). Daarnaast proberen we ook deze tijd van relatieve rust te genieten van onze tijd met elkaar en met God.

Verlof

Onze planning is om van 7 mei t/m 22 juli in Nederland te zijn. Tickets hebben we enkele maanden geleden al geboekt. Op het moment zijn er echter zeer beperkt vluchten vanuit Zambia omdat nagenoeg alle luchtvaartmaatschappijen hun vluchten hebben opgeschort tot nader orde. 

Het belangrijkste van ons verlof is om familie, vrienden en bekenden te ontmoeten, de kinderen de kans geven om weer even op school te zijn en fondsen te werven voor onze komende periode. Als de huidige maatregelen in Nederland verlengd worden tot in onze verlofperiode is dit nagenoeg onmogelijk. 

We houden er dus rekening mee dat ons verlof wordt uitgesteld. Zodra we nieuws hebben laten we dit uiteraard weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *