Regenseizoen

Het is de afgelopen anderhalve week volop aan het regenen in Zambia. En hier zijn we enorm blij mee. Een stuk later dan andere jaren. Normaal gesproken valt er in December de meeste regen. Helaas is er afgelopen December nauwelijks regen gevallen. Januari in vergelijking met het gemiddelde ook veel minder, maar Februari is tot nu toe heel erg nat en de dammen beginnen zich weer te vullen met water. Wat echt een verhoring van vele gebeden is! Om de loadshedding te stoppen moet er nog heel veel vallen, maar we bidden en hopen dat dit gaat gebeuren de rest van deze en de volgende 2 maanden.

Het regenseizoen is helaas ook het seizoen waarin de meeste criminaliteit voorkomt. Vanwege de harde regens op de golfplaten daken is er vaak minder te horen dat er inbrekers bezig zijn. Dit jaar vanwege het gebrek aan stroom en dus licht, is er ook minder visuele controle. Dit maakt dat inbrekers dit als een goed seizoen zien. De afgelopen maand is er een andere vorm van criminaliteit bijgekomen. Er vinden, verspreid door het land aanvallen op huizen en scholen plaats door middel van gas. Mensen worden buiten bewustzijn gebracht door gas in hun huis te spuiten en vervolgens kunnen de criminelen hun gang gaan. Deze aanvallen vinden helaas ook hier in Kabwe plaats. Dit maakt het een spannende tijd om hier te wonen, zeker als je toch al kwetsbaarder bent vanwege onze opvallende huidskleur, wat vaak geassocieerd word met ‘rijk’ Niet alleen voor ons overigens een spannende periode, maar ook voor de locals, waarvan de huizen soms een stuk minder beveiligd zijn. Samen met het feit dat er ook verspreid over het land rituele moorden plaatsvinden en de zware economie in Zambia op dit moment, is aanleiding voor spanningen en opstootjes/rellen.

Dat het regenseizoen ook voor ons persoonlijk ook direct zowel een zegen als een minder leuke kant heeft, word o.a. duidelijk in de vele insecten die ons huis lijken over te nemen.De kakkerlakken lijken soms in troepen tegelijk ons huis te invaseren. We zijn er ook achter waarom meelwormen, MEELwormen heten, deze waren stiekem in onze 25kilo zak gekropen en zich heerlijk aan het tegoed doen aan ons kostbare witte goed. Uiteraard is het regenseizoen ook het seizoen van de (malaria) muggen, maar dit is ons gelukkig tot op heden bespaard gebleven.

Wat ons niet bespaard is gebleven, is het vele vocht in huis, met als gevolg overal schimmel op de muren. Tijdens onze vakantie is er zodoende, door het minder ventileren ook schimmel in ons matras gekomen. Een luchtbed biedt voor nu oplossing, maar helaas zal er toch een ander matras moeten komen.Ook de termieten hebben zich een ingang gevonden in ons huis en bouwen overal waar ze de kans krijgen gauw een tunneltje, totdat wij hun en hun kunstwerken weer vernielen/vernietigen. 

Waarschijnlijk is de droger het droogste plekje van ons huis, zoals ook de muizen ontdekt hadden, want die waren daar ingetrokken.En vaak komen dingen tegelijk, waardoor ook onze broodbakmachine heeft besloten ermee op te houden.

Al met al zorgt het regenseizoen dus voor een variatie aan ongemak, maar gelukkig kunnen we (lees de kinderen) ook wel erg genieten van alle ritjes op de fiets door de modder. Hoe dieper de plas, hoe mooier natuurlijk. En genieten we erg van al het moois (en lekkers) wat door alle regens volop groeit en bloeit. 

Eén gedachte over “Regenseizoen

  1. O help… je zou me bijna afschrikken om deze week weer terug te komen naar Zambia 😉
    Wat een modderig gebeuren…
    Ben benieuwd hoe ik mijn huisje aantref…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *