Fysiotherapie bij Sables

Inmiddels ben ik (Alice) wekelijks aan het werk op een school hier in Kabwe. Deze school is voor de meest (kans)arme kinderen en tevens zit er een weeshuis, voor diegenen die anders op straat moeten zwerven. Ik ben hier werkzaam als fysiotherapeut. Uiteraard is de vraag naar (para)medici hier veel groter dan alleen fysiotherapie, maar helaas is dit niet voorhanden voor veel van deze kinderen

Zo krijg ik dus regelmatig andere vragen buiten mijn Nederlandse beroepsprofiel. Zoals röntgenfoto’s of MRI uitslagen beoordelen. Maar daarnaast ook een stukje, wat wij zouden noemen huisartsenzorg, als ontstoken ogen, wondbeoordeling en -verzorging en allerlei andere zaken. Uiteraard ben ik niet voor alles opgeleid, maar ik merk wel dat ik snel bijleer en veel hulplijnen in Nederland kan inschakelen indien echt nodig (waarvoor veel dank!)

Maar even terug naar wel mijn vakgebied, fysiotherapie.  Hier op Sables behandel ik dus een aantal kinderen met diverse klachten. Waaronder “Rena” (niet haar echte naam). Rena zat toen ze 2 jaar was, net buiten voor haar huis toen het huis instortte. De huizen zijn hier vaak van zeer slechte kwaliteit vanwege het gebrek aan financiële middelen. Een deel van het huis is bovenop haar been gevallen, met als gevolg dat haar onderbeen geheel verbrijzeld is. Helaas waren ook hierna de financiële middelen beperkt. Met als gevolg een scheefgroei van haar voet en onderbeen vanwege geen behandelingsmogelijkheden. Rena was hierdoor jarenlang niet in staat om te kunnen lopen zonder hulpmiddelen.

Dankzij de hulp van de school heeft zij midden vorig jaar een operatie kunnen ondergaan. Door deze operatie is haar voet weer rechtgezet. En kan ze lopen zonder krukken,. Geweldig resultaat natuurlijk, maar helaas was er geen sprake van een revalidatie traject na die tijd, waardoor het lopen beperkt bleef tot kleine stukjes.

Om te zorgen dat Rena toch naar school kan, wat namelijk een uur heen en een uur terug lopen is, is fysiotherapie noodzakelijk. Hierdoor zal het effect van de operatie nog groter zijn. Hoe mooi is het dan om te ervaren dat God ons juist hierheen brengt, waar we middels onze talenten en kennis ons mogen inzetten voor onder andere een meisje als Rena.

1 gedachte op “Fysiotherapie bij Sables

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *