Load shedding??

Enige tijd geleden hebben we al eens kort iets verteld over het afgelopen regenseizoen.

Dat deze helaas wel erg slecht was, met waarschijnlijk grote gevolgen voor veel mensen.

De gevolgen zijn, amper een maand na de laatste regen al zichtbaar. Veel maïs oogsten zijn mislukt, wat eigenlijk het hoofdvoedsel is voor veel mensen. De prijzen van zowel maïs, als van andere granen zijn al flink gestegen. Voor een zak van 10kg maïsmeel is de prijs gestegen van 70 naar 80 kwacha, wat op een uurloon van 8kwacha per uur erg veel is. Daarnaast moet je natuurlijk nog je groenten en je eventuele vlees kopen. 

Maar niet alleen aan de verhoging van de voedsel prijzen is te merken dat het een erg slecht regenseizoen is geweest. De energie maatschappij heeft al een voorstel liggen om de prijzen te verdubbelen. Dit allemaal vanwege het onvoldoende gevuld zijn van de dammen die de elektriciteit moeten opwekken. Maar daarnaast is ook al bekend gemaakt dat per 1 juni zogenaamde ‘load shedding’ gaan invoeren. Dit houd in dat er elke dag een periode van minimaal 4 uur geen stroom zal zijn. Per regio varieert op welk tijdstip dit zal zijn.

Uiteraard is gedurende de nacht nog niet heel erg problematisch, maar als het net rond etenstijd is, vergt dit wel enige planning. En zeker in dit moderne tijdperk is het ook altijd lastig als je net even je mobiele telefoon wilde opladen voor deze leeg is. Of even douchen op een willekeurig tijdstip zit er ook niet in. 

Voor veel mensen is het uberhaupt verkrijgen van water uit de kraan zonder stroom al lastig, aangezien het water vaak eerst vanuit een pomp omhoog gepompt moet worden.

De komende maand zal ons ‘load shedding’ schema er als volgt uitzien, we zijn benieuwd naar de rest van het jaar, aangezien het nog een lange tijd zal duren (november) voor de eerste regens weer verwacht worden. Mensen die hier al langere tijd wonen geven aan dat de blokken zeer waarschijnlijk in de loop van het jaar langer zullen worden, van zelfs 8 uur dagelijks 🙁

1 gedachte op “Load shedding??

  1. Tjonge….mensen wat primitief…lastig ..sterkte.. .roeien met de riemen die je hebt….het zal niet makkelijk zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *