Eerste week en vooruitblik

Inmiddels zijn we ongeveer een week in Zambia. Door alle nieuwe indrukken en ontmoetingen voelt het echter alsof we er al veel langer zijn (sorry voor het cliché, maar het is nu eenmaal echt zo). In dit blog zullen we terugblikken op de afgelopen week en op hoofdlijnen vooruit kijken naar de komende paar maanden. Onderaan het blog staan wat willekeurige foto’s van deze eerste week.

De eerste week

Deze eerste paar dagen stonden voornamelijk in het teken van mensen (opnieuw) ontmoeten, onze weg vinden in de nieuwe omgeving en dingen regelen voor een langdurig verblijf (onze auto op naam laten zetten, SIM kaart voor telefoon regelen, zaken rondom de woning regelen, etc).

De familie Welman, die de afgelopen jaren in “ons” huis woonde zijn afgelopen woensdag definitief vertrokken uit Zambia. Chris Welman is International Director voor OM Sportslink, Gerard zal veel met hem gaan samenwerken. Er was dus best veel te bespreken in een korte tijd, zeker ook omdat sommige zaken rondom het huis best enige uitleg behoefde (zoals prepaid elektriciteit, een grondwaterpomp en watertank als voornaamste water bron, bescherming tegen insecten en termieten, de honden en kat die we overnemen, etc)

Komend weekend zullen we gaan verhuizen naar ons nieuwe huis. Er zal nog wel een en ander aan meubels moeten komen, maar er staan in ieder geval bedden voor ons om te slapen en een grote picknickbank onder de veranda om aan te kunnen eten. Na al 2x in Nederland verhuist te zijn en nu naar een tijdelijke woning in Zambia zijn we (zeker ook de kinderen!) er wel aan toe om ons te gaan settelen op een vaste plek. Meubels zullen we waarschijnlijk laten maken (goedkoper dan in een meubelwinkel iets kopen, en waarschijnlijk betere kwaliteit), dus die komen vanzelf.

We kijken met een positief gevoel terug op onze eerste week. We zijn best moe door alle indrukken, het temperatuurverschil en alles wat geregeld moet worden, maar we zijn erg blij dat we hier zijn. Er is hier een hele hartelijke community van OM’ers en zendelingen van andere organisaties die er alles aan doen om de landing hier zo zacht mogelijk te maken. Aan alles merken we dat ook de kinderen moeten wennen, maar ook zij staan er positief in. We weten dat dit de plek is waar God ons op dit moment wil hebben en vertrouwen Hem dat we onze draai hier zullen gaan vinden.

Een paar indrukken waardoor we weer herinnerd worden aan het feit dat we weer in Afrika zijn:
– Voor het overschrijven van onze auto moeten we langs ongeveer 7 verschillende loketten. Een week geleden zijn we gestart, de verwachting is dat het halverwege volgende week geregeld is. Onze situatie schijnt dan wel extra complex te zijn, omdat de auto die wij gekocht hebben op naam van de overheid stond.
– Als je naar de supermarkt gaat komt je met minimaal 5 plastic tasjes thuis, ook als je maar 5 items gekocht hebt. (hier gaan we iets voor verzinnen…)
– de geur van alles en iedereen om ons heen (niet uit te leggen, maar ongetwijfeld herkenbaar voor diegenen die vaker in Afrika zijn geweest)
– Muv de grote supermarkt moet bijna alles hier met cash betaald worden. De laatste week van de maand zijn de pinautomaten echter leeg omdat iedereen dan salaris heeft gehad. En aan het eind van de maand staan er dus ook rijen van minstens een uur.
– het gemiddelde rijgedrag en de staat van de wegen (het is niet voor niets dat diverse mensen eerst bidden voor een veilige reis voor ze met de auto weg gaan. Een goede gewoonte die we onszelf ook eigen mogen maken)
– Iemand groeten betekend vaak ook even een kort praatje maken (ook al ben je diegene vandaag al eerder tegen gekomen…) 

– Eerst een gesprek aan gaan met iemand voor je pas vraagt wat je eigenlijk wil weten.

 – Ook al weten mensen de weg niet, ze helpen je met alle liefde (ook al is het misschien de verkeerde kant op)

Vooruitblik

Even op hoofdlijnen hoe onze komende periode er uit zal gaan zien: 

Afgelopen week zijn de meiden al begonnen met hun schoollessen, met een wel erg bekende juf 😉 Overigens moest Alice van de meiden wel een bril op als ze les hebben, want dan weten ze tenminste dat ze moeten luisteren (aldus Faya) Hierbij weten jullie dan ook meteen hoe goed Faya soms normaal kan luisteren. 😉

November – focus op “landen” en settelen. Wennen aan onze nieuwe omgeving, ons huis en spullen op orde brengen, etc. In deze periode zullen we nog niet actief betrokken zijn bij de diverse bedieningen van OM. We geloven wel dat we in deze periode Jezus’ liefde mogen uitdragen, simpelweg door wie we zijn, wat we doen en waarom we dit doen.

December/Januari – Deze maanden zullen we gebruiken om ons te oriënteren op de verschillende bedieningen van OM in Zambia (zie ook de website van OM Zambia). Ook al zullen we niet overal direct bij betrokken zijn is het goed om te weten wat er allemaal om ons heen gebeurd. Voor Gerard zal dit ook een periode van inwerken zijn binnen Sportslink. Hij zal deels op Internationaal niveau gaan werken, en deels in Zambia. Deze maanden zullen gebruikt worden om te verdiepen in Sportslink Internationaal, te zien en te ervaren wat er in Zambia gebeurd en waar mogelijk al kleine projecten op te pakken. Alice zal naast de oriëntatie en de zorg voor het gezin ook een collega fysiotherapeute (ook via OM) adviseren en bijstaan

Februari – April – MDT (Mission Discipleship Training). Deze training is er op gericht om mensen voor te bereiden op het werken “in het veld”. Belangrijke kernpunten van deze training zijn discipelschap en het omgaan met cultuur verschillen.

Willekeurige foto’s van de eerste week

Overstap in Kigali (Rwanda)
Aangekomen bij de basis van OM in Zambia

Aan speelkameraadjes geen gebrek op de basis

Ook niet aan speelruimte

Iemand moet toch vertellen wat er gaat gebeuren

White prinsesses of Zambia
Basketbal bij >30 graden
Toeschouwers op veilige afstand
Groepsfoto na afloop
Gerard met Chris Welman

Kijkje bij het nieuwe huis (meer hierover volgt spoedig!)
Kennismaking met 2 van de 3 huisdieren

Bezoek aan Bethesda (school voor lichamelijk- en/of geestelijk gehandicapte kinderen)
Les van juf Alice

3 gedachten over “Eerste week en vooruitblik

  1. Hahahahaha! Superleuk die foto van Roël met die hondjes! Fijn dat het al zo goed gaat en dat jullie de tijd nemen om te wennen. En om te lezen wat jullie al gaan doen…succes! Xx

  2. Leuk om op deze manier mee te genieten van jullie leven in Zambia. Leuke foto’s van de kids en de bril staat je goed “juf Alice” Een hele goede tijd en Gods zegen toegewenst met alles wat op jullie pad komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *