Financiele onderbouwing

 

In samenwerking met OM in Nederland en Zambia hebben we een budget opgesteld voor onze relocatie en maandelijkse kosten voor de periode dat we in Zambia zullen verblijven (2 jaar).

Relocatie kosten bedragen ongeveer € 20.000. Denk hierbij aan vliegtickets, diverse conferenties en trainingen ter voorbereiding op ons vertrek, aanschaf van auto ter plaatse, etc. Ons streven is om dit bedrag zoveel mogelijk zelf te bekostigen, zonder inzet van ontvangen giften dus. Dit bedrag zal deels uit ons eigen spaargeld komen en verkoop van bezittingen in Nederland (oa. auto’s).

Tijdens ons verblijf (in eerste instantie 24 maanden) hebben we een bedrag van ongeveer €3.500,- per maand nodig. Wij realiseren ons dat dit een flink bedrag is dat vragen kan oproepen. We vinden het daarom belangrijk om eerlijk en transparant te zijn over de opbouw van dit bedrag. Een aantal zaken zijn hierbij goed om te weten:

Een ander social stelsel
De uitgaven die wij maandelijks doen stijgen fors. Waar in Nederland de AOW, verzekeringen en kinderbijslag goed geregeld zijn, moeten we, nu we emigreren, al deze dingen zelf regelen. Onze toeslagen, kindgebonden budget, kinderbijslag, automatische opbouw AOW; het vervalt allemaal. Dit betekend o.a. particulier verzekeren en vrijwillig de AOW bij verzekeren.

Afrika is niet goedkoop
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is leven in Afrika niet goedkoop. Een lagere huur is eigenlijk het enige waar we op besparen. De prijzen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met die in Nederland. En internet is weer veel duurder dan hier in Nederland.

Bijdragen aan OM Nederland en OM Zambia
Ook OM zelf draait op giften. De Nederlandse werkers van OM dragen allemaal 13%  af voor de PR, de begeleiding en de training die iedereen ontvangt. Ook gaat er een deel naar OM Zambia voor de financiering van de verschillende projecten. Over het leefgeld wat we maandelijks van OM Zambia ontvangen moeten we belasting betalen, omdat we door de Zambiaanse belastingdienst als werknemers worden gezien i.v.m. ons werkvisum.

Hieronder de verschillende kostenposten en de bijbehorende percentages:

Het gaat absoluut om veel geld, dat beseffen we. Maar we hopen ook dat u, net als wij, voorbij de euro’s kunnen kijken en geraakt worden door het werk wat er in Zambia gedaan wordt. Wij zijn blij dat we daar ons steentje aan bij mogen dragen: Delen vanuit onze overvloed en mensen aanraken door Jezus’ liefde voor ons allemaal. De financiën zijn het middel om dit te bereiken. Dankzij uw steun bouwt u mee!